Ako voliš Oreo keks u svim mogućim kombinacijama, ovaj kuglof bit će ti nova opsesija. Sočan, bogat i pun omiljenog keksa u tijestu i na glazuri. Izgleda impresivno, a priprema je iznenađujuće jednostavna. Idealna je poslastica kad bez puno muke želiš impresionirati goste i osvojiti ih već na prvi zalogaj. :D
SASTOJCI
- maslac 230 g
- krem sir 240 g
- šećer 600 g
- jaje 6 kom
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- oštro brašno 300 g
- kakao prah 65 g
- prašak za pecivo 1 žličica
- sol 1 prstohvat
- oreo keksi 18 kom
GLAZURA SASTOJCI
- šećer u prahu 125 g
- mlijeko 3 žlica
- oreo keksi 4 kom
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. kalup za kuglof promjera cca 25 cm dobro namasti i stavi sa strane.
- Zajedno izmiksaj omekšali maslac, krem sir i šećer na srednjoj brzini, 3-4 minute. Trebaš dobiti laganu, pahuljastu, svijetlu smjesu.
- Dodaj jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dobro izmiksaj. Umiksaj i ekstrakt vanilije.
- U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.
- Pomiješane suhe sastojke dodaj u mješavinu maslac, krem sira, šećera i jaja. Miješaj dok se ne sjedini.
- Oreo kekse grubo nasjeckaj i umiješaj u tijesto, pazi da ne miješaj previše, samo onoliko koliko je potrebno da se sve sjedini.
- Tijesto ulij u namašćeni kalup za kuglof, špatulom izgledi površinu. Peci 90-95 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u najdeblji dio kuglofa ne izađe čista, kako piše Miss7 Gastro.
- Pusti da se kuglof prvo 10-15 minuta hladi u kalupu, potom ga izvadi iz kalupa i pusti da se ohladi do kraja.
- Za glazuru, u srednjoj zdjeli izmiksaj šećer u prahu i mlijeko dok ne dobiješ glatku, tekuću, gustu smjesu. Prilagodi količinu mlijeka (nekad su dovoljne 2 žlice, nekad treba 3) da dobiješ željenu konzistenciju.
- Prelij glazuru preko kuglofa, pusti da se prelijeva preko stranica kuglofa.
- Grubo zdrobi ili nasjeckaj 4 Oreo keksa i time pospi kuglof preliven glazurom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.