Ukoliko vam se jedu čupavci, a ne želite puno vremena potrošiti na pripremu, imamo savršen recept za vas. Ovaj škotski snježni kolač poželjet ćete jesti svaki dan. U slast!
TIJESTO 1
SASTOJCI
- oštro brašno 350 g
- šećer u prahu 80 g
- limunova korica 0,50 kom
- žumanjak 1 kom
- maslac 180 g
- voda 1 žlica
- džem od malina 200 g
TIJESTO 2
SASTOJCI
- maslac 150 g
- šećer u prahu 150 g
- jaje 3 kom
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- ekstrakt limuna 1 žličica
- limunova korica 0,50 kom
- sol 1 prstohvat
- oštro brašno 150 g
- prašak za pecivo 1 žličica
TOPPING
SASTOJCI
- šećer u prahu 200 g
- mlijeko 2 žlica
- naribani kokos 100 g
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Za prvo, prhko tijesto, izmiješaj brašno, šećer i limunovu koricu.
- Dodaj žumanjak i hladnu vodu i sve skupa izmiksaj. Dodaj hladni maslac narezan na kockice i lagano ga, vršcima prstiju, umijesi u tijesto. Trebaš dobiti tijesto konzistencije finih mrvica.
- Utisni tijesto u četvrtasti pleh za pečenje. Stavi u pećnicu i peci oko 10 minuta - tijesto treba biti gotovo pečeno, ali ne i smećkaste, odnosno zalaće boje nego blijedo. Makni iz pećnice i pusti da se ohladi.
- Za drugo tijesto izmiksaj šećer i maslac sobne temperature dok ne dobiješ jednoličnu, pjenastu, blijedu smjesu.
- Dodaj jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dodavanja jaja dobro sve izmiksaj.
- Dodaj ekstrakte vanilije i limuna te limunovu koricu i sve dobro izmiksaj.
- Dodaj izmiješano brašno s praškom za pecivo i solu u 3 navrata. Svaki put nakon dodavanja brašna smjesu dobro izmiksaj.
- Polupečeno prhko tijesto premaži pekmezom. Na to pažljivo dodaj smjesu za biskvittno tijesto, tako da ne 'oštetiš' sloj pekmeza. Izravnaj nožem ili silikonskom slastičarskom lopaticom.
- Peci 25-30 minuta, dok ne bude potpuno pečen i ne poprimi smećkastu boju. Pusti da se potpuno ohladi prije stavljanja toppinga.
- Za topping u zdjeli izmiješaj šećer u prahu i mlijeko, dok ne dobiješ gustu, ali još uvijek tekuću smjesu. Icing prelij preko potpuno ohlađenog kolača te obilno pospi kokosom. Pusti da se icing dobro osuši prije nego što kreneš rezati kolač. Kolač posluži na sobnoj temperaturi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.