Prvi 618 pregleda 05. siječnja 2019.

Zašto imamo noćne more?

claudia.hepburn / instagram

Noćne more nisu nimalo ugodno iskustvo, a do njih dolazi iz nekoliko razloga

1. Stres i neriješeni problemi

Ako odemo spavati pod stresom ili s nekim problemom u glavi, naš mozak nastavlja razmišljati o tome i kad mi spavamo. A to nas dovodi do neugodnih i mračnih snova zbog kojih se često budimo preznojeni tijekom noći.

2. Kreativnost

via GIPHY

Navodno, tvrde znanstvenici, kreativni ljudi i umjetnici češće imaju noćne more jer im mozak radi na način da im glavom prolaze razne ideje, misli i problemi koje mnogim ljudima ni ne padaju na pamet.

3. PTSP

Ako je riječ o nekom iznimno teškom iskustvu koje smo proživjeli i zbog toga osoba pati od PTSP-a, nije toliko čudno da to iskustvo nastavlja proživljavati u snovima, odnosno noćnim morama.

4. Kasni obroci

via GIPHY

Ako jedemo prije odlaska u krevet, često se dogodi da nas zadese noćne more. Sleep Science piše kako je to iz razloga što nam to pojačava metabolizam, a samim time naš mozak radi aktivnije i kad zaspemo. 

5. Alkohol

Isti je slučaj kao i s hranom kasno navečer. Konzumacija alkohola također utječe na rad našeg mozga, zbog čega je on aktivan i kad spavamo pa se javljaju neugodni snovi. Alkohol stvara anksioznost i to je razlog noćnih mora koje se pojavljuju.

6. Lijekovi

Određeni lijekovi mogu loše utjecati na vas, pa ako imate problema s njima ili ste primijetili da vam uzrokuju loše snove, savjetujte se sa svojim liječnikom oko promjene lijeka. 

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve