Prvi 2291 pregleda 15. srpnja 2019.

Zašto maleni Archie nema titulu princa?

sussexroyal/Instagram kensingtonroyal/Instagram

Dakle, prije nekoliko mjeseci Meghan Markle i princ Harry proširili su obitelj za još jednog člana. Na svijet je stigao maleni Archie. To već svi znate. No, sad ćete saznati zašto maleni Archie nije princ, već nosi tituli 'master'.

Ono što je zbunilo javnost jest činjenica da Archie ne nosi titulu princa već mastera. Punim imenom, on je ’Master Archie Harrison Mountbatten-Windsor’.

Zašto je to tako? Pa, jednostavno je. U kraljevskoj obitelji postoje jasno zadana pravila unutar prema kojima se dodjeljuju imena, titule i ovlasti njezinim članovima i prema tom pravilniku je i Archie imenovan masterom, a ne princem.

via GIPHY

Naime, još davne 1917. godine kralj George V. ograničio je broj članova obitelji kojima se mogla dodijeliti kraljevska titula.

Prema njegovim riječima:

“Unuci sinova u izravnoj muškoj liniji imati će priliku i mogućnost uživati stil i titulu kako ih uživaju i djeca vojvoda u ovim našim kraljevstvima.”

via GIPHY

Što u osnovi znači da su titule "princa" i "princeze" ograničene na djecu kraljeva i kraljica. Na primjer, princ Charles, princ Edward i princeza Anne imaju sinove prinčeve i kćeri princeze.

No, budući da je princ Harry drugi sin princa Charlesa, njegovoj djeci nije zajamčena titula "princ" ili "princeza". I zato je Archie - master.

via GIPHY

Naravno, ovo pravilo bi se moglo izmijeniti pod vodstvom kraljice Elizabete II., no kako Kraljica trenutno ima i važnijih poslova od ovakvih promjena, zasad će se Archie morati zadovoljiti titulom koja mu je predodređena. Eh, a mi smo mislili da je njima lako... :P

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    baš čudno