Prvi 1093 pregleda 11. kolovoza 2023.

Zbogom stresu: Evo trika koji vas u sekundi može smiriti!

Canva

Stresne situacije većini ljudi izazivaju nelagodu i izazov. Nošenje s njima na pravilan i zdrav način mnogima je enigma. No i za to postoji jednostavno rješenje.

Odnosi s drugim ljudima mogu biti stresni i frustrirajući, bilo da se radi o odnosu s kolegama s posla, o odnosu s partnerima ili najobičnijim situacijama u kojima dolazimo u kontakt s drugim ljudima, primjerice pri kupnji namirnica.Čini se kao da uvijek tražimo načine kako smanjiti razinu stresa, bilo putem prehrane, tjelovježbe ili raznih pokušaja odmora i opuštanja.

Jednostavan trik neuroznanstvenika

Andrew Huberman je neuroznanstvenik i istraživač na Sveučilištu 'Stanford'. Nedavni TikTok podijeljen na računu obožavatelja Andrewa Hubermana prikazao je neuroznanstvenika kako objašnjava lako dostupnu tehniku za brzo smirivanje.

"Fiziološki udah najbrži je način za brzo uklanjanje stresne reakcije u našem tijelu u stvarnom vremenu", rekao je Huberman.

@andrewhubermanclips Do This To Calm Down Instantly | Neuroscientist Andrew Huberman | #neuroscience #calming #technique ♬ original sound - Neuroscientist Andrew Huberman

Neuroznanstvenik objašnjava kako je fiziološki udah nešto što radimo spontano. "Ali kada se osjećate pod stresom, možete napraviti dvostruki udah, dugi izdah. Kada napravimo dvostruki udah, čak i ako drugi udisaj uvlači samo malo više zraka, jer je nekako teško dobiti dva duboka udaha jedan za drugim", pojašnjava.

Huberman je objasnio razlog zašto udisanje dva puta zaredom, a zatim izdisanje, stvara trenutačni osjećaj smirenosti. “Vaša pluća nisu samo dvije velike vreće, već imate milijune malih vrećica u plućima koje zapravo čine površinu vaših pluća velikom poput teniskog terena.”

Ponovio je koliko je važno disati kako bismo se oslobodili napetosti koju držimo u svojim tijelima, samim time što smo živi.

 | Autor: Canva Canva

"Kada napravite dvostruki udah, izdah, dvostruki udisaj ponovno napuhuje te male vreće u plućima", objasnio je. “A onda kada napravite dugi izdah, taj dugi izdah puno je učinkovitiji u oslobađanju vašeg tijela i krvotoka od ugljikovog dioksida, što vas vrlo brzo opušta”, pojasnio je neuroznanstvenik.

Kao što Huberman naglašava s ovom posebnom tehnikom, najbolji način da ostanemo mirni je biti prisutan u svom tijelu i ne zaboraviti disati. Sigurno će postojati dani u kojima se oslobađanje svog stresa čini nemogućim, ali prakticirajući Hubermanovu tehniku dvostrukog udaha i izdaha, možemo se uzemljiti i dati svom tijelu mali, zasluženi odmor, piše YourTango.

Tvoja reakcija?