Prvi 151 pregleda 11. prosinca 2025.

Zdravi desert: Zelene kiflice s bučinim sjemenkama

Darko Debić/Miss7

Zelene kiflice s bučinim sjemenkama bit će sjajan i nešto zdraviji dodatak tvojim božićnim kolačićima. Ako ne želiš oblikovati kiflice, tijesto možeš jednostavno narezati na kolutiće i ispeći. No, umakanje u čokoladu je obavezno jer zeleni kolačići napola uronjeni u čokoladu izgledaju fantastično!

SASTOJCI

  • glatko brašno 250 g
  • bučine sjemenke 200 g
  • šećer u prahu 100 g
  • maslac 200 g
  • sol 1 prstohvat
  • žumanjak 2 kom
  • bučino ulje 2 žlica
  • vanilin šećer 1 kom
  • čokolada 100 g

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.
  4. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem 2 sata, piše Miss7.
  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
  6. Slagati kiflice na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
  7. Ohladiti kiflice na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja
@finimini.podravka Do posljednjeg čučnja… 💪🏼 Koje fakseve da iduće sučelimo? #finimininoodles #finimini #podravka #faks #challenge @noel ♬ original sound - Fini-Mini

Tvoja reakcija?