Prvi 54 pregleda 15. prosinca 2025.

Zdravi zimski ručak: Minestrone bogat povrćem

canva

Vanjski zrak je hladan, a magla nas prati gotovo svaki dan što je savršeno vrijeme za topli obrok na žlicu! Ovaj zimski minestrone, recept slavne Ina Garten, brzo se priprema u jednom loncu, bogat je povrćem i nutrijentima, a lako ga možete napraviti i u veganskoj verziji. Koristite svježe ili smrznuto povrće i uživajte u hranjivom, jednostavnom jelu.

SASTOJCI

  • maslinovo ulje 2 žlica
  • luk 2 kom
  • celer - stabljika 2 kom
  • mrkva 2 kom
  • češnjak 2 režanj
  • smeđa riža 0,75 šalica
  • povrtni temeljac 750 ml
  • voda 500 ml
  • origano 2 žličica
  • timijan 2 žličica
  • bosiljak 2 žličica
  • lovorov list 1 kom
  • krumpir 2 kom
  • zelene mahune 1 šalica
  • koncentrat rajčice 3 žlica
  • pelati iz konzerve 100 g
  • kuhani slanutak 1,50 šalica
  • sol 1 žličica
  • parmezan 2 šalica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.
  2. Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta. Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju, piše Miss7.
  3. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.
  4. Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).
  5. Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).


 

Tvoja reakcija?