Prvi Rat u Ukrajini 1152 pregleda 12. ožujka 2022.

Zelenskij: 'Rat je dosegao stratešku prekretnicu'

Reuters/Pixsell

Ukrajinski gradovi još uvijek su pod teškim granatiranjima, Rusi su oteli gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij smatra kako je rat dosegao 'stratešku prekretnicu'

9:10 Britansko ministarstvo obrane: 'Glavnina ruskih snaga je na oko 25 kilometara od Kijeva'

Britansko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru da je glavnina ruskih kopnenih snaga trenutno oko 25 kilometara od središta Kijeva.

"Borbe sjeverozapadno od Kijeva nastavljaju se uz pomoć ruskih kopnenih snaga sada na oko 25 kilometara od središta grada. Ruske kolone sjeverno od Kijeva su se raspršile", tvrde.

"To će vjerojatno podržati ruski pokušaj da okruže grad. To bi također mogao biti pokušaj Rusije da smanji svoju ranjivost na ukrajinske protunapade koji su uzeli značajan danak ruskih snaga", priopćilo je ministarstvo, javlja CNN.

8:45 Zelenskij: Rat je dosegao stratešku prekretnicu

Sirene za zračne napade oglasile su se u subotu ujutro u većini ukrajinskih gradova pozivajući ljude da idu u skloništa, izvijestili su lokalni mediji, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da je rat dosegao 'stratešku prekretnicu'.

Čini se da se ruske snage pregrupiraju, vjerojatno za novu ofenzivu kojoj bi cilj mogao biti glavni grad Kijev, priopćili su ukrajinska vojska i britansko ministarstvo obrane.

Napori za gospodarsku izolaciju Rusije pojačali su se, a Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije visokim dužnosnicima Kremlja i ruskim oligarsima. Europska unija će u subotu Rusiji ukinuti povlašteni trgovinski status.

Ruski napad traje treći tjedan, a Zelenskij je rekao da je Ukrajina "već dosegla stratešku prekretnicu". "Nemoguće je reći koliko dana još imamo (pred sobom) da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti", rekao je. "Već se krećemo prema našem cilju, našoj pobjedi."

8:35 Ukrajinsko ministarstvo obrane: Uništili smo neprijateljske snage kod Kijeva

Ukrajinsko ministarstvo obrane jutros je objavilo snimku gdje je navodno prikazano da su zračnim napadom uništili neprijateljske snage na putu za Kijev, piše 24sata.

"Neprijateljska kontrolna točka u smjeru Kijeva je uništena. Naše zračne snage rade", napisali su.

7:55 Rusi granatiraju Dnjepar

Ruske snage jutros su granatirale Dnjepar.

Gradonačelnik Boriys Filatov kaže da su  ukrajinski sustavi protuzračne obrane uspješno odbili napad bez prijavljenih žrtava, navodi Kyiv Independent.

7:30 Američki institut objavio kartu ruskog osvajanja u Ukrajini: 'Putin se sprema na dugi rat'

Kako piše 24sata, američki Institut za proučavanje rata objavio je da su ruske operacije oko Kijeva 'u pauzi' posljednjih 24 sata kako bi se dodatno opremili opremom na prvoj liniji fronta nakon neuspjelih pokušaja napada protekla dva dana.

Ukrajinski glavni stožer ustvrdio je da Rusija do sada nije uspjela ostvariti svoje teritorijalne ratne ciljeve i da će se vjerojatno sve više okretati napadima na civile i psihološkim operacijama kako bi potkopala podršku civila ukrajinskoj vladi, navodi Institut.

6:50 Stigle nove satelitske snimke: Ruske vojne snage približavaju se Kijevu, duge kolone na cesti

Nove satelitske snimke Maxara pokazuju obilje uništenih objekata koje gore. Ruske trupe približavaju se glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

6:20 Rusi oteli gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja

Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja na jugu Ukrajine, oteli su u petak ruski vojnici koji su okupirali grad, rekli su predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski dužnosnici.

"Skupina od 10 okupatora otela je gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova. Odbio je surađivati ​​s neprijateljem", objavio je ukrajinski parlament na Twitteru. 

Rečeno je da je gradonačelnik otet dok je bio u gradskom kriznom centru i bavio se pitanjima opskrbe, prenosi AFP.

Zelenskij je u video poruci objavljenoj u noći potvrdio otmicu, a Fedorova je nazvao “gradonačelnikom koji hrabro brani Ukrajinu i članove svoje zajednice”.

"Ovo je očito znak slabosti osvajača... Prešli su u novu fazu terora u kojoj pokušavaju fizički eliminirati predstavnike legitimnih lokalnih ukrajinskih vlasti", rekao je. 

"Zarobljavanje gradonačelnika Melitopola je dakle zločin, ne samo protiv određene osobe, protiv određene zajednice, a ne samo protiv Ukrajine. To je zločin protiv same demokracije... Djela ruskih osvajača smatrat će se kao djela terorista Islamske države", poručio je Zelenski.

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Tvoja reakcija?