Prvi 1362 pregleda 25. siječnja 2022.

Znanstvenici tvrde da mačke pozitivno utječu na zdravlje

Canva/Opinionstage

Mačke su jedne od najčešćih kućnih ljubimaca što niti ne čudi jer, svima koji ih posjeduju, donose mnoge benefite za psihičko i fizičko zdravlje, a to su, osim vlasnika mačaka, potvrdile i brojne studije

Kada je riječ o kućnim ljubimcima, postoje dva klana - oni koji više vole pse i oni koji više vole mačke. Oni koji više vole pse tvrde kako su psi najbolji jer se njih smatra najboljim čovjekovim prijateljima te da im mačke nisu drage jer ih misle da su bezobrazne i ohole. Ljubitelji mačaka slažu se s time da su psi divni i privrženi, ali oni znaju da i mace isto tako imaju i nježniju stranu te da su i znanstvenici potvrdili kako posjedovanje mačke kao kućnog ljubimca ima puno pozitivnih učinaka. Ako vas zanima koji su to učinci, nastavite čitati jer smo ih na Your Tango pronašli nekoliko. 

1. Manji rizik od srčanog udara

Jedno desetogodišnje istraživanje na više od četiri tisuće Amerikanaca pokazalo je kako vlasnici mačaka imaju 30 posto manje rizika od srčanog udara nego oni koje ne posjeduju mačku. Oni koji su posjedovali ove kućne ljubimce imali su manje otkucaja srca, nižu razinu stresa i niži krvni tlak.

via GIPHY

"Već godinama znamo da su stres i anksioznost povezani s kardiovaskularnim bolestima, osobito sa srčanim udarom, a uspjeli smo dokazati kako posjedovanje kućnih ljubimaca smanjuje taj stres", rekao je liječnik Adnan Qureshi. 

2. Manji rizik od depresije

Studije su pokazale da posjedovanje mačke smanjuje rizik od depresije upravo zato što one smanjuju i razinu anksioznosti koja je možda prisutna. Mačke, također, smanjuju i razinu kolesterola i triglicerida u krvi što rezultira rjeđim posjetima liječniku.

via GIPHY

3. Bolja gustoća kostiju

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific American, mačke predu na frekvenciji od 25 do 150 hertza, a ova frekvencija kod ljudi potiče zacjeljivanje i poboljšava gustoću kostiju. Upravo to znači da vaša mačka može utjecati na snagu vaših kostiju, wow!

via GIPHY

4. Jednostavno će vas učiniti sretnijima!

Kao što je već navedeno, mačke na razne načine utječu na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje i samim time već imamo hrpu pozitivnih stvari zbog kojih se možemo veseliti. Ali, kada tome još dodamo i vratolomije koje mace non stop izvode i njihovu urnebesnu osobnost, čini se kako, zapravo, niti u jednom danu nema mjesta za negativne emocije uz njih!

via GIPHY

Pa mačke su zaista savršeni kućni ljubimci, slažete li se? 

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?