Prvi 3873 pregleda 27. siječnja 2020.

Kći Kobeja Bryanta: Zvao ju je 'moja Gigi' i volio kao nitko

kobe bryant/instagram

Njihova priča bila je priča o ljubavi, potpori i uspjehu, a onda je sve naglo prekinuto neopisivo strašnom tragedijom ovog nedjeljnog jutra.

U trenutku užasne nesreće helikoptera u kojoj je poginula košarkaška legenda, Kobe Bryant, s njime je bila i njegova 13-godišnja kćer, Gianna. Tinejdžerica je bila tatina velika mezimica, njegov ponos, a on je bio njezin najveći uzor na cijelom svijetu. 

Otkako je prohodala htjela je krenuti tatinim stopama i postati najbolja košarkašica svoje generacije. On ju je s jednakim žarom bodrio u tome i bez imalo forsiranja bio njezin mentor i vođa na tom putu. 

Kada je njihov život tragično prekinut u ovoj groznoj nesreći, koja se dogodila ove nedjelje nekoliko minuta prije 10 sati ujutro po američkom lokalnom vremenu, Kobe je s Giannom i još sedmero ljudi putovao na košarkaški turnir na kojem je ona trebala zaigrati. I bio je tako ponosan što će je moći bodriti i gledati iz prvog reda.

Divan tata i sjajan mentor

Kao tata je bio divan. Kao trener, sjajan i smiren. Kobe je trenirao košarkaški tim u kojem je igrala Gianna, a osim taktike na terenu, volio je sa cijelim timom gledati utakmice profesionalnih košarkaša i onda bi im svake sekunde ukazivao na dobre i loše poteze, na prave i krive poteze, na važne sitnice i situacije, piše LA Times.

Gianna je bila jako ponosna na svog tatu, čija je karijera bila jedna od ponajboljih u košarci uopće, i često je naglašavala kako njezinom tati ne treba sin da bi se njegova košarkaška ostavština nastavila. 

Ona je 'nešto sasvim drugo'

I on je bio ponosan na nju. Neopisivo ponosan. LA Times se prisjetio viralnog videa Gianninih najboljih košarkaških trenutaka koji je Kobe poslao menadžeru LA Lakersa, Robu Pelinki. Rob je bio i Giannin kum.

Taj je video 2019. postao viralni hit, a koliko je Kobe bio uvjeren u potencijal i kvalitete svoje kćeri govori i to da je nju kao košarkašicu gledao potpuno drugačijim očima. Kao igračica, ona je "nešto sasvim drugo", govorio bi, javlja LA Times. Nakon ovog videa i drugi su ljudi njezine košarkaške vještine počeli uspoređivati s tatinima, piše The Guardian.

Htjela je upisati sveučilište i posvetiti se profesionalnoj košarci

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mambacita and @azzi35

Objavu dijeli Kobe Bryant (@kobebryant)

Gianna je oduvijek sanjala o profesionalnoj karijeri i bila je toliko ustrajna u tome da uspije u košarci da si je već kao mala zacrtala kako će jednog dana upisati Sveučilište u Connecticutu i ući u Nacionalnu žensku košarkašku organizaciju. Kobe je bio jednako strastven u tome da joj pomogne u tom uspjehu.

Nakon što je otišao u košarkašku 'mirovinu' 2016. godine, postao je trener Giannine srednjoškolske momčadi, a ako je možda mislio da će mu prekid profesionalne karijere umanjiti žar prema košarci, što sasvim sigurno nije, gledajući i mentorirajući svoju kćer u njenom košarkaškom usponu taj je žar samo još više rastao.

Prije samo dva tjedna za BET je izjavio da je, gledajući Giannu kako igra, i sam ponovno osjetio što to zapravo znači ljubav prema košarci. "Ja nisam bio bitan, nije bilo bitno što ja sjedim ondje kao košarkaš, kao sportaš... Bila je važna ona. Bilo je važno samo to što ona toliko uživa", rekao je.

'Ne brinite, ja imam sve pod kontrolom', govorila je

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My Gigi

Objavu dijeli Kobe Bryant (@kobebryant)

Na Instagramu je često objavljivao videa njihovih zajedničkih treninga, a nedavno je i u showu Jimmyja Kimmela progovorio o kćeri i njezinoj strasti prema košarci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gigi working on that stroke #wristwork #wnbafinals

Objavu dijeli Kobe Bryant (@kobebryant)

"Najbolji trenuci koji nam se događaju su kad nam fanovi prilaze negdje vani, a ona stoji pored mene. Zatim svi krenu govoriti: 'Trebaš dobiti sina, ti i (supruga) Vanessa morate dobiti dječaka! Trebaš nekoga tko će nastaviti tu košarkašku tradiciju, tko će biti dijelom tvoje ostavštine.

Onda bi im ona na svaki takav komentar rekla: 'Ne brinite, ja imam sve pod kontrolom.' Ja bih na to dodao: 'Tako je! Itekako imaš sve pod kontrolom! Itekako imaš!'", ispričao je ponosno.

'Ovo dijete je baš kao ja'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mambacita and @haileyvanlith11 #mambamentality

Objavu dijeli Kobe Bryant (@kobebryant)

Gianna, koju je od milja zvao Gigi, bila je baš poput svoga tate. Srčana. Uvijek je išla na sve ili ništa. I bila je toliko pametna, toliko pronicljiva.

Kobe se za The New Yorker 2014. prisjetio jedne anegdote s malenom. Njoj su tada bile samo tri godine i igrali su igru Candyland. 

"Bio je moj red za potez u igri. Očito je vidjela da u tom trenutku mogu pobijediti i ako to ne napravim, znat će da namjerno gubim. A što je time učim?", prisjetio se. Napravio je jedini logičan potez i tada je pobijedio u igri. Malo je reći da ona to nije baš najbolje podnijeli pa je srušila i bacila ploču za igru. "Tada sam pomislio 'Wow, ovo dijete je baš kao ja'", ispričao je Kobe.

Užasna tragedija

Gianna i njezine suigračice iz tima danas su trebale igrati utakmicu protiv Fresno Lady Heata u Bryantovoj Mamba sportskoj akademiji, u sklopu turnira Amaterske atletske organizacije, piše The Fresno Bee.

Možda te zanima... Detalji nesreće u kojoj je poginuo veliki Kobe Bryant

Trener Fresno tima, Demetrius Porter, za njihove je medije izjavio da je utakmica otkazana zbog nesreće. 

"Ušli smo u dvoranu i svi su bili na koljenima. Molili. Djevojčice iz našeg tima su plakale, još uvijek u nevjerici. Bile su toliko uzbuđene što će zaigrati protiv kćeri Kobeja Bryanta i upoznatih ih. A onda se dogodila ova neopisiva tragedija", izjavio je Porter, piše LA Times.

Ta će ljubav zauvijek ostati samo njihova

 | Autor: USA TODAY USPW/REUTERS/PIXSELL USA TODAY USPW/REUTERS/PIXSELL

Ta je neopisiva tragedija jutros naglo prekinula živote devetero ljudi. Prekinula je i tri posebne povezanosti. Onu Kobeja s njegovom najdražom Gigi. Onu Gigi s njenim najvećim uzorom. I njihovu povezanost i veliku ljubav prema košarci, koja će zauvijek ostati samo njihova.

Kobe i Gianna iza sebe su ostavili suprugu i majku, Vanessu Bryant, i tri kćeri i sestre, Nataliju, Bianku i Capri.

Tvoja reakcija?