Riješi me! 481 pregleda 16. srpnja 2016.

3 stvari koje nikad ne bi trebali objaviti na Internetu

Društvene mreže
Dreamstime

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže opasno su poljuljale našu privatnost

Privatnost je na cijeni, a ta je cijena dodatno porasla razvojem Interneta i pojavom društvenih mreža. Ponekad se samo želimo na trenutak odmaknuti od stvarnog svijeta, ali istovremeno razmišljamo o našoj idućoj objavi na društvenim mrežama. Objavljivanje fotki, statusa ili privatnih videa postali su naša svakodnevnica.

Ipak, prije nego što klikom potvrdite da želite objaviti onu cool fotografiju iz obiteljskog albuma, razmislite o ove tri stvari koje nikad ne bi trebali dijeliti sa svojim virtualnim prijateljima:

1. Adresa

Naravno, nitko od vas (vjerojatno) neće objaviti svoju točnu adresu i kućni broj u obliku statusa, ali na Facebooku postoje i opcija 'Check in' za koju smo uvjereni da ste je bar jednom koristili. Osim što na taj način otkrivate drugima gdje se trenutno nalazite, nije teško zaključiti gdje živite, u koju školu idete, gdje izlazite... 
Sigurno ne želite da apsolutno svi vaši virtualni prijatelji znaju ove podatke, zar ne?

2. Detalji s ljetovanja, skijanja ili bilo kakvog putovanja...

Umjesto da fotke sa skijanja podijelite sa svih svojih 500 Facebook prijatelja, razmislite o tome da vidljivost ograničite samo na pouzdane ljude. Uvijek možete promijeniti postavke kad se vratite kući.
Svi se volimo pohvaliti 'putovanjem iz snova', ali prisjeti se da dijeljenjem takvog sadržaja tvoj dom postaje laka meta pljačkaša. Još je gora opcija objavljivanje detaljnog plana putovanja putem statusa. npr. 'Putujem u Varaždin, a već sutra sam u Osijeku. Ekipa u Splitu, vidimo se za tjedan dana! btw. Ako ima netko za kavu u ovim gradovima, javite se... ' 
Mislite li zbilja da je ovo pametno? Ako imate ikakve nedoumice, mi ćemo vam odgovoriti... Nije! Radije se javite poznanicima putem inboxa i dogovorite druženje.

3. Privatne fotografije i poruke

Nadamo se da vam ne moramo naglašavati važnost izbjegavanja slanja golišavih fotografija putem Interneta! Ipak, niti dijeljenje fotografija iz privatnog albuma nije osobito bistra ideja. Ali, postoji još jedna stvar na koju rijetko obraćate pažnju iako ih često dijelite na društvenim mrežama.
Printscreenovi privatnih razgovora s najboljom frendicom, mamom ili dečkom! Pitate se zašto? Samo se zapitajte koliko privatnih stvari dijelite s tim ljudima.  Vrlo lako bi vam se moglo dogoditi da iste te informacije podijelite s krivim ljudima

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?