Riješi me! 85 pregleda 21. studenoga 2016.

Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta

Božić
Dreamstime
Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta Blagdanski duh: 7 predivnih Božićnih običaja diljem svijeta

Prosinac je mjesec kao stvoren za širenje ljubavi, a neke zemlje imaju predivne, romantične običaje kojima to i rade...

Mnogi obožavaju posljednji mjesec u godini zbog brojnih blagdana koje tad obilježavamo... Sveti Nikola, Božić, Nova godina... Razloga za slavlje je nebrojeno.

Zato ni ne čudi što ćete često čuti kako je upravo prosinac najljepši, ali i najromantičniji mjesec.

Kako bi još jednom potvrdio tu tvrdnju, portal Radio One je objavio 7 najromantičnijih blagdanskih običaja diljem svijeta.

U nastavku saznajte koji su to...

1. GRENLAND

Grenland | Autor: Radio One Radio One

Udane žene na Grenlandu s razlogom se od srca raduju Božiću. Ondašnja tradicija "nalaže" njihovim muževima da ih tretiraju s osobitom pažnjom. Pripremaju im čaj, večeru i brinu o svim njihovim potrebama.

2. POLJSKA

Poljska | Autor: Radio One Radio One

Mnoge obitelji u ovoj zemlji na Badnjak stavljaju slamu ispod svojih stolnjaka. Potom je njihovi gosti izvlače kako bi otkrili jesu li izvukli žuti ili zeleni komad slame. Zelena boja simbolizira sreću u braku i ljubavi, a žuta najavljuje još jednu godinu samoće...

3. ČEŠKA

Češka | Autor: Radio One Radio One

Sve neudane djevoje u ovoj zemlji na Božić bacaju cipelu preko svog ramena. Možda zvuči suludo, ali za to postoji itekako dobar razlog! Naime, one vjeruju da na taj način mogu predvidjeti svoju romantičnu budućnost. Ako njihova cipela padne tako da "pokazuje" u smjeru vrata, znači da će djevojka uskoro začuti svadbena zvona - i to svoja!

4. UJEDINJENO KRALJEVSTVO

UK | Autor: Radio One Radio One

Ako ste se ikada pitali od kud potiče tradicija poljupca ispod imele - Engleska je "zemlja-krivac" za to. Ova je tradicija nastala u 18. stoljeću a do sad se proširila po cijelom svijetu.

5. AUSTRIJA

Austrija | Autor: Radio One Radio One

Austrijanci, kao vrlo romantičan narod, svoju božićnu tradiciju započinju već 4. prosinca. Tada u čašu vode stave  grančicu stabla trešnje i čekaju da vide što će se dogoditi. Ako do Badnjaka procvjeta očekuje ih sreća u ljubavnom životu!

6. JAPAN

Japan | Autor: Radio One Radio One

U Japanu se Božić smatra 'blagdanom ljubavnih parova' pa mnogi zaljubljeni mladići svoje djevojke vode na romantične večere. Pomalo neobičan podatak je da je najpoželjniji restoran za odlazak na tu romantičnu večer - KFC! Dobiti mjesto u  njemu je gotovo nemoguća misija.

7. SVJETSKI OBIČAJ

Svijet | Autor: Radio One Radio One

Kad sat otkuca ponoć diljem svijeta, samci i parovi čestitaju jedni drugima poljupcem. Baš kao i novogodišnjoj noći... Iako se ovaj običaj proširio diljem svijeta, ne zna se od kud je točno potekao.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?