Riješi me! 469 pregleda 10. kolovoza 2022.

Tri razloga zašto češće moraš jesti zeleno povrće

reuters/pixsell/CANVA

Svi znamo da je povrće, osobito zeleno, jako važno za naše zdravlje i da je bitno konzumirati ga svakodnevno. No, toga se rijetko pridržavamo, a jedan od razloga za to može biti što ne znamo za što točno je dobro povrće. Upravo zato, u nastavku vam donosimo nekoliko činjenica zašto je zeleno povrće korisno za naše zdravlje

Poboljšava funkcije mozga

Kako piše Amy Myers MD, jedna znanstvena studija je dokazala da je ljudima koji su svaki dan jeli zeleno povrće, kognitivna sposobnost puno sporije padala nego onima koji nisu konzumirali zeleno povrće na dnevnoj bazi.

Osobe koje su često konzumirale zeleno povrće imale su kognitivne sposobnosti kao da su 11 godina mlađe nego što zaista jesu. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Razlog ovakvom utjecaju zelenog povrća na naš mozak je taj što ono sadrži visoke razine folne kiseline, odnosno vitamina B9 koji u našem mozgu povećava proizvodnju neurotransmitera; kemijskih veza koji prenose poruke iz mozga u ostatak tijela.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Povrće koje sadrži najviše folne kiseline su brokula, špinat i zelena salata. 

Čini kožu sjajnom 

Beta karoten najčešće povezujemo s narančastim povrćem i voćem kao što su mrkva ili breskve, no u velikim količinama ga možemo pronaći i u zelenom povrću. Beta karoten zadužen je za sjaj i mladolikost kože jer ju štiti od štetnih UV zraka koje potiču starenje. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Najbolji izvor beta karotena je kelj, a istraživanja su pokazala da kuhanjem i pripravljanjem soka od njega na najbolji način možemo iskoristiti sve njegove dobrobiti.

Utječe na zdravlje kostiju 

Iako mnogi smatraju da je za zdravlje i čvrstoću kostiju najvažnije mlijeko koje sadrži puno kalcija, zapravo je puno bolja opcija konzumirati zeleno povrće.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Naime, zeleno povrće sadrži velike količine vitamina K koji je zadužen za aktivaciju bjelančevina koje akumuliraju kalcij u našim zubima i kostima. 

Nadamo se da ćete sada početi jesti više zelenog povrća!

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

 | Autor:

Tvoja reakcija?