Riješi me! 628 pregleda 15. prosinca 2016.

Jeste li ikada čuli za Facebook rječnik? Trebali ste jer će vas nasmijati do suza!

Facebook
Dreamstime

Jeste li ikada razmišljali o značenju riječi poput lajk, dislajk, inboks?

Kazališna predstava za mlade pod nazivom 'Tko je ubio pašteticu?', književnice Silvije Šesto, dotaknula se i jedne svima nama zanimljive teme - Facebooka.
Mislili ste da znate što znače riječi poput Like, Dislike, Inbox? E pa varate se, ne znate.
U sklopu ove urnebesne predstave objavljen je "fejs rječnik" koji na humorističan način objašnjava značenje tih, ali i mnogih drugih riječi. 

Pa krenimo...

Like - mačkasto stiskanje miša na poziciju sviđanja. Dakle, ako se korisniku sadržaja isti sviđa, on mu se i lajka. To se ponajviše događa u prostoru društvenih mreža, ali često pobjegne i izvan njih.

Dislike - odreknuće od stiskanja miša na poziciju sviđanja. Ignoriranje sadržaja koji se korisniku ne sviđa tako da ispada kao da ga i nije vidio. Izrazito dislajkanje može biti izraženo riječima u komentaru, primjerice: fuj, zbljuv, ccc, groza, grom i pakao i slično.

Share - na neki način vrhunac lajkanja. U slučaju da nam se sadržaj prekoviše sviđa dobivamo nagon da ga podijelimo i s prijateljima prijatelja, pa čak i s neprijateljima. Share se učini tako da se odlučno stisne miš na poziciju share i sve ostalo teče samo od sebe. Kod izrazito oduševljenih šerača, moguće su napomene iznad šera u smislu: gle ovo, pazi fore, iberkulistično, genijalno, dijeli dalje, nešto što će vam promijeniti život, djetetu pelene, vremenu vrijeme.

Selfie - u narodu zvan i sebeslik, samoslik, patkozor, kvakoportret i sl., jedna je od čestih formi iskazivanja postojanja ljudi i nejačadi na fejsu. Učestalost selfija te njihova vizualna struktura natjerala je već plejade stručnjaka i znanstvenih instituta na pomno proučavanje ove pojave koja ozbiljno prijeti učestalosti nekih temeljnih ljudskih potreba kao što su redovna probava, potreba unosa hrane i tekućine, kao i povremenih higijenskih navika. O selfiju bismo mogli doista naširoko, no kako pojava iz dana u dan evoluira, tako i istraživački rad na njoj još nije u mogućnosti ispolučiti egzaktne rezultate u smislu definicija.

Post - slovima ispunjen prostor na društvenim mrežama na kojem pišemo što nam je na umu. U slučaju da osoba koja ima profil na mreži ima i um.

Postati - slovima ispunjavati prostor na mreži o tome 'što ti je na umu?'; u neznanom postotku smisleno, a u većem postotku postovima tipa: idem na zahod, uskoro se vraćam, od vrućine mi se tope slova, hladno mi je, zaljubljena sam, dora iz sedmog be je glupača, ima nekog za inbox? hitno kratki sadržaj lektire u inbox pliz! Ili neozbiljniji postovi koji se temelje na ekonomskim i političkim analizama svakodnevice, no njih obično pišu dokoni odrasli i obično za vrijeme radnog vremena. Vikendom, neradnim danima i spojenim praznicima fejsom haraju selfiji, fotke hrane, kućnih ljubimaca i zalazaka Sunca.

Block - iznimno emocionalan fejs odnos. Dakle, kad vidite neki zbljuv status, selfi ili bilošto na zidu fejs prijatelja i dođe vam da to nikad niste vidjeli kao ni dotičnog fejs prijatelja, onda slijedi block, zatiranje, umlaćivanje, negiranje, brisanje, mrak. Ta fejs radnja povezana je obično s laganim histeričnim napadom, a istraživanja pokazuju da se događa najčešće među fejs frendicama u slučaju da jedna smatra kako je selfi one druge ispao uspješniji od selfija one prve.

Značenje ostalih "fejs riječi" možete pronaći na portalu Srednja.hr. :)

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?