Riješi me! 68 pregleda 08. ožujka 2016.

Nova školska pravila: Umjesto liječničke ispričnice dovoljan je SMS?

Škola
Dreamstime

Ako roditelji unaprijed najave izostanak s nastave, to se neće smatrati neopravdanim satom...

U posljednje vrijeme događaju se (ili bar planiraju) brojne promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu, a sada su na red došle i ispričnice.

Naime, brojni obiteljski liječnici dugo su se bunili protiv odredbi Pravilnika o izricanju pedagoških mjera, zbog kojih su velik dio svog radnog vremena morali posvetiti ispisivanju školskih ispričnica.

Kako Jutarnji list doznaje, u Ministarstvu obrazovanja uskoro će se održati sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravlja kako bi našli zajedničko rješenje ovog problema. 

Prema novom Pravilniku, donesenom uoči nove školske godine, roditelj mogu samostalno opravdati jednodnevni izostanak (najviše tri puta tijekom školske godine), a duži izostanci opravdavaju se liječničkom ispričnicom.

Ipak, iz Ministarstva obrazovanja stigla je informacija da je čak i duže izostanke moguće opravdati bez ispričnica, ako je izostanak unaprijed najavljen. Ovo pravilo vrijedi za izostanke do tri radna dana. Za izostanak do sedam dana roditelj se treba obratiti ravnatelju škole, a o duljim izostancima odobrenje daje Nastavničko vijeće.

- Roditelj može elektroničkom poštom ili SMS-om zatražiti odobrenje za izostanak u slučaju opravdanih razloga, a to znači i u slučaju kratkotrajne bolesti - objašnjavaju u MZOS-u.

Drugim riječima, “pristojnim” roditeljima koji unaprijed najave kraći izostanak djeteta iz škole ispričnica neće trebati.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?