Riješi me! 9 pregleda 12. rujna 2016.

5 trikova za fejs: Pametno si posloži "feed"

Facebook
Facebook

Viđaš statuse istih ljudi i linkove stranica za koje se ni se sjećaš da si lajkao, a propustio si frendove slike s maturalca? Vrijeme je da si složiš bolji Facebook

Facebook je pametan, odnosno želi biti - želi shvatiti što i tko nas zanima kako bi nam ponudio još više toga. Prati s kojim prijateljima najviše komuniciramo, koga najviše lajkamo, čije linkove klikamo i u 'feedu' nam onda prikazuje više toga. Međutim, kako to s algoritmima često bude, nekad se pravi i prepametan, odnosno servira nam stalno isto i onda nas to više ne zanima, nego nam dosadi.
Kako više ne bi morao gledati objave uvijek istih ljudi, a propustiti neke važne događaje iz života svojih prijatelja, pročitaj trikove kojima možeš utjecati na to što vidiš na Facebooku:

1. Najnovije/najpopularnije

U glavnom izborniku s lijeve strane kod News Feed stoji strelica, a klikom na tu strelicu možeš izabrati želiš li vidjeti najnovije (Recent) ili najpopularnije objave (Top stories)

2. Reci Faceu što te zanima

U desnom gornjem kutu svake objave koju vidiš stoji znak koji izgleda kao naopaki krov, a klikom na njega otvara se izbornik na čijem dnu je opcija kojom Facebookovim algoritmima možeš reći što te zanima. Odnosno, Face će ti ponuditi dvije objave, a ti trebaš označiti onu koja te više zanima pa ćeš takve ubuduće češće viđati.

3. Ušutkaj one koji te ne zanimaju

Isti onaj naopaki krović iz prethodne stavke nudi pregršt opcija za uređivanje objava koje vidiš. Uz objavu sestrične tetkine susjede s kojim ni ne znaš kad si se sprijateljio na Facebooku niti te zapravo zanima što radi lijepo označiš Unfollow i nećeš više viđati njezine objave.

4. Još malo podešavanja

Osim biranja najnovijih ili najboljih objava, urediti  News Feed možeš još preciznije klikom na kotačić koji stoji uz njega u izborniku s lijeve strane. Otvorit će ti se prozor u kojem možeš označiti koje ljude, ali i stranice i aplikacije želiš ušutkati.

5. Obračunaj se s oglasima

Progone te dosadni oglasi za mršavljenje, čudotvorne kreme ili stvari koje te ni najmanje ne zanimaju? Tu opet uskače onaj krović. Klikom na njega izabireš želiš li sakriti samo taj oglas ili sve oglase te stranice. Facebook će željeti znati zašto ne želiš vidjeti oglas - možeš označiti da te ne zanima, ali taj korak možeš i preskočiti.

Imaš li ti neki svoj trik? Viđaš li na Faceu stvarno ono što te zanima? Progone li te neke teme koje su ti bez veze? Reci nam u komentarima!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?