Riješi me! 46 pregleda 11. rujna 2015.

Školarci, ne propustite doručak – najvažniji obrok u danu!

Piknik

Kvalitetan doručak temelj je zdrave uravnotežene prehrane školaraca

Najveća i najbolja 'back to school' proslava – dvodnevna proslava početka nove školske godine, održat će se 12. i 13. rujna u zagrebačkom parku Maksimir. Uz nezaboravni koncert Ivane Kindl i Endija, na pikniku u Maksimiru školarce očekuju kreativne radionice, edukativna predavanja, prezentacija sportova i sportskih klubova, nastupi dječjih zborova i plesnih grupa, dječje kazališne predstave i niz drugih događanja. 

Jedna od nosećih tema 'back to school' proslava bit će i prehrana školaraca, pa će ljubitelji dobre i zdrave hrane moći uživati u gastro radionici poznatog World Master Chefa Branka Ognjenovića, najmlađi će se moći okušati u spretnosti pripremanja obroka i u sklopu radionice „Dječja gastro Zvijezda“, dok vaše roditelje očekuje i zanimljivo predavanje prim. prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića o pretilosti u dječjem uzrastu.

Predstojeća back to school proslava izvrsna je prigoda da se prisjetimo koliko je za vaše zdravlje i uspješno sudjelovanje u intenzivnom školskom ritmu važna pravilna, uravnotežena i zdrava prehrana, čija je osnova kvalitetan doručak.

Svi već znamo kako je doručak najvažniji obrok u danu te predstavlja put do zdravlja, dobre probave i vitke linije, ali nas čini i pametnijima te uvelike pridonosi našoj koncentraciji, pamćenju, mentalnoj bistrini i svakodnevnoj produktivnosti. Istraživanja su pokazala da djeca koja kvalitetno doručkuju – i time osiguravaju oko 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa - imaju manje problema s kontrolom tjelesne mase te su spremnija i sposobnija za aktivno i uspješno sudjelovanje u svakodnevnim školskim aktivnostima.

Zvijezda | Autor: Zvijezda Zvijezda

Vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je mozak najmasniji organ u tijelu. Čini ga 75 posto vode i oko 25 posto ostalih tvari, od čega su 60 posto masti, pa ne iznenađuje da je pravilna prehrana - u kojoj su u preporučenom omjeru do 30 posto dnevnog unosa kalorija zastupljene i zdrave te kvalitetne masnoće – važna i za njegov razvoj te optimalan rad. U ukupnom dnevnom unosu masnoća trebale bi, pak, prevladavati nezasićene masnoće, kakve sadrži i margarin – stoga je svakako jedan od poželjnih sastojaka doručka za sve uzraste, pa tako i za školarce.

Osim što je izvor zdravih i poželjnih masnoća potrebnih organizmu,  margarin ne sadrži kolesterol a bogat je vitaminima A, D i E. Uz to, margarin omogućava jednostavnu i brzu pripremu kvalitetnog i ukusnog doručka – primjerice, kao namaz na sendviču od integralnog kruha i purećih prsa ili drugih nemasnih salama, uz šalicu mlijeka ili jogurta, školarcima će osigurati dovoljno makronutrijenata i energije.

Kvalitetan doručak za školarce podrazumijeva i dostatan unos kalcija kojim je, uz mlijeko i mliječne proizvode, bogat i Margo jogurt + kalcij - mazivi margarin s dodatkom pravog jogurta. Uz to, najvažniji obrok u danu nikako ne bi smio postati jednoličan, već bi svakog dana trebao donositi novo iskustvo i užitak i za nepca najmlađih. Raznolikosti jutarnjih okusa svakako će pridonijeti – i školarcima se zasigurno svidjeti – novi Margo namazi s okusima, Margo Mediteran i Margo šunka.

Tvoja reakcija?