S ova tri savjeta lakše ćete podnijeti ljetne vrućine
Izbjegavajte hranu koju je teško probaviti
Kako piše The New York Times, hrana kao što je crveno meso, jaja, začinjena hrana i mahunarke, teško je probavljiva našem organizmu i uzrokuje povećavanje temperature u našem tijelu i samim time nam postaje toplije.
Stoga, preporučuje se konzumirati lagane namirnice bogate vodom kao što su krastavci, lubenice, grožđe i slično.
Ograničite unos kofeina i alkohola
Ako ste osjetljivi na kofein ili niste neko vrijeme pili kofeinske napitke kao što su kava ili energetski napitci, bilo bi najbolje da ih sada preskočite jer kofein uzrokuje dehidraciju organizma.
Također, najbolje bi bilo preskočiti i alkoholna pića jer ona na naše tijelo imaju diuretski učinak, odnosno uzrokuju pojačano izbacivanje vode iz tijela. Naravno, na taj način naše tijelo gubi puno više vode i teško je održati normalnu razinu hidratacije.
Nemojte piti isključivo vodu
Kada pijemo puno vode, iz tijela ispiremo soli, odnosno elektrolite koji su posebno važni za balansiranje vode u tijelu. Kada tome još pridodamo i znojenje kojim izbacujemo dodatnu količinu vode iz sebe, lako se može dogoditi da postanemo dehidrirani.
Upravo zato, važno je održati normalnu razinu elektrolita, a to možete napraviti konzumirajući izotonične napitke (ali ne energetska pića koja sadrže previše šećera) koje možete kupiti, ali ih i sami pripremiti kod kuće.
Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli i da ćete što lakše podnijeti ovaj toplinski val!