Prvi 796 pregleda 22. srpnja 2022.

S ova tri savjeta lakše ćete podnijeti ljetne vrućine

reuters/pixsell/CANVA

Gotovo cijeli svijet ovih se dana susreće s ekstremnim vrućinama koje prilično utječu na naše zdravlje i to kako se općenito osjećamo. A kako biste što efikasnije smanjili utjecaj vrućina na svoje zdravlje, važno je pripaziti na prehranu i unos tekućine stoga vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako to postići

Izbjegavajte hranu koju je teško probaviti 

Kako piše The New York Times, hrana kao što je crveno meso, jaja, začinjena hrana i mahunarke, teško je probavljiva našem organizmu i uzrokuje povećavanje temperature u našem tijelu i samim time nam postaje toplije.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Stoga, preporučuje se konzumirati lagane namirnice bogate vodom kao što su krastavci, lubenice, grožđe i slično. 

Ograničite unos kofeina i alkohola

Ako ste osjetljivi na kofein ili niste neko vrijeme pili kofeinske napitke kao što su kava ili energetski napitci, bilo bi najbolje da ih sada preskočite jer kofein uzrokuje dehidraciju organizma.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, najbolje bi bilo preskočiti i alkoholna pića jer ona na naše tijelo imaju diuretski učinak, odnosno uzrokuju pojačano izbacivanje vode iz tijela. Naravno, na taj način naše tijelo gubi puno više vode i teško je održati normalnu razinu hidratacije. 

Nemojte piti isključivo vodu

Kada pijemo puno vode, iz tijela ispiremo soli, odnosno elektrolite koji su posebno važni za balansiranje vode u tijelu. Kada tome još pridodamo i znojenje kojim izbacujemo dodatnu količinu vode iz sebe, lako se može dogoditi da postanemo dehidrirani.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Upravo zato, važno je održati normalnu razinu elektrolita, a to možete napraviti konzumirajući izotonične napitke (ali ne energetska pića koja sadrže previše šećera) koje možete kupiti, ali ih i sami pripremiti kod kuće.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli i da ćete što lakše podnijeti ovaj toplinski val!
 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?