Fancy a. f. 79 pregleda 13. listopada 2016.

Zimski beauty problemi: Zaštiti se od prištića tijekom zime

Ljepota
yummymummyclub.ca

Zima i stres tijekom blagdana kožu čine osjetljivom što nerijetko rezultira crvenilom i prištićima. Moguće su i krastice koje su posljedica neravnoteže pH kože

Nagle promjene temperature, grijanje i suhi zrak pravi su neprijatelji lijepe kože tijekom zime. Na isušivanje kože zimi nije imun čak ni masni tip kože.

U hladnijim mjesecima stoga se preporučuje koristiti preparate koje zaključavaju vlagu u koži, privlače je i sprječavaju da ishlapi. Sva ta svojstva imaju alfa hidroksilna kiselina, hijaluronska kiselina i glicerin. Glicerin je osobito dobar zato što sprječava isušivanje, a nježan je za osjetljivu kožu, piše Byrdie. 

"Neobjašnjivi" prištići

Stres tijekom blagdana i prekomjerno uživanje u slanim i slatkim poslasticama ostavlja tragove na koži. Upravo zbog toga pojavljuju se prištići na koji nije imun ni jedan tip kože. Stres uzrokuje kemijsku reakciju u tijelu zbog čega je koža osjetljivija na preparate, vanjske utjecaje te sklona prištićima. On tjera žlijezde da pretjerano izlučuju ulja što pak vodi upalama i aknama.

Osim detoksikacije, koja se preporučuje nakon blagdana, koži u to vrijeme treba tonik za čišćenje lica koji ne nadražuje kožu. Najbolji izbor je onaj na bazi hamamelisa koji djeluje umirujuće, a pritom čisti višak masti.

Dosadan svrbež

Crvene kraste i ljuštenje kože najčešće su posljedica neravnoteže pH kože. Iako su im skloniji ljudi sa suhom i osjetljivom kožom, moguće su i kod masnijeg i mješovitog tipa kože. Za takvo stanje može biti krivo tuširanje vrućom vodom koja skida prirodna ulja s tijela, otvara površinski sloj i kožu čini ranjivom. Slično djelovanje ima i korištenje pogrešne vrste sapuna koji isušuju, pa čak i izazivaju alergijske reakcije. 

Crvenilo koje nikako ne prestaje

Crvenilo koje ne prestaje karakterizira rosaceu. Kožnu bolest čiji se simptomi pogoršavaju u hladnijim mjesecima. Najčešće se liječi kremama ili antibioticima koji smanjuju upalu. Ako primijetiš navedene simptome, najbolje se javiti liječniku. 

Ispucale i oštećene usne

Usne su zimi uz ruke najranjivije, a ispucaloj koži može se doskočiti pravilnom njegom i redovito hidracijom. Slično kao i sa svim navedenim problemima i ovaj pogađa sve tipove kože. Najbolje je koristiti balzame koji obiluju vitaminom E i C jer oni umiruju kožu i pospješuju njezino zacjeljivanje. 

Odličan izbor su i kreme na bazi prirodnih ulja kao što je ulje avokada koje smiruju upalu, a ne začepljuje pore. Pomažu shea maslac i ulje jojobe, dok petrolej treba izbjegavati jer može iritirati kožu i isušiti je. Petrolej zaglađuje površinski sloj usana, dok ispod zapravo "bukti" upala.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?