Prvi 351 pregleda 23. listopada 2021.

'Abeceda Interneta': Važan projekt o internet sigurnosti

24sata video

Projekt Abeceda Interneta virtualna je kombinacija predstave i edukacije u izvedbi poznatih glumaca Ane Vilenice i Tomislava Krstanovića, a cilj je ohrabriti učenike osnovnih škola da progovore o problemima na internetu

"Djeca žele podijeliti svoje probleme i najkvalitetnija reakcija koju sam dobila je bila od učiteljice koja je rekla 'Pa ja to nisam znala'. To je dragocjeno u ovom projektu, informacija koju dobijete od djeteta u neformalnom kontekstu", izjavila je glumica i producentica projekta Ana Vilenica. 

 | Autor: 24sata video 24sata video

Projekt Abeceda Interneta namijenjen je djeci od 10 do 15 godina, a nastao je u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu te Centrom za sigurni internet kao dio velike kampanje 'Make internet a safe place'

"Ideja je bila da se predstava igra u školama za vrijeme trajanja sata razredne zajednice te da ne remeti uobičajeni kurikulum. Zaustavila nas je, naravno, corona. Međutim, zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija digitalizirali smo izvedbeni materijal i dobili vrstu hibrida između kazališne predstave, žive internet interakcije u YouTube stilu i videa", objasnila je Ana. 

Do sada su nastupili u osam osnovnih škola- u Čepinu, Novom Vinodolskom, Borovu Naselju i Zagrebu, a pozivi za izvođenjem predstave dolaze svakodnevno iz cijele Hrvatske pa će u narednih mjesec dana nastupati u još dvadeset škola. 

Djeca su ih potpuno prihvatila, zainteresirani su, uključuju se i vole dijeliti svoje probleme.

"U klipu u kojem razvijamo temu Cyberbullyinga navijaju za Tomu kojeg ja buliram. Predobro! Ili pričaju o svojim iskustvima pokušaja krađe novaca. Zadnji put je ispalo da, naravno, znaju puno više stvari nego što bi pomislili i da se često sami, bez da uključuju roditelje, snalaze u cyber svijetu", odgovorila je. 

Neka djeca iznijela su konkretne probleme pa su nastavila privatan razgovor s centrom za sigurniji internet.

"Javila se djevojčica koja ima problem sa 'stalkanjem' kolege iz škole, na što roditelji 'stalkera' ne reagiraju", otkrila nam je Ana. 

 | Autor: 24sata video 24sata video

Kada dođe do online uznemiravanja djeca se najčešće brane 'blokanjem' te osobe, govori nam Ana, te tako nastoje rješavati problem sami. Stoga je potrebno učiniti više da bismo zaštitili najranjivije skupine jer oni nas svakim danom uveseljavaju:

"Jedan dovitljiv dječak pitao je sve: 'Znate što je abeceda interneta?' Svi su stali. Onda je rekao: 'QWERT.' Pomislila sam da preimenujemo projekt", podijelila je jednu od anegdota s online nastupa. 

Na pitanje jesu li roditelji uopći svjesni što sve njihova djeca znaju i mogu koristiti na internetu, Ana je odgovorila:

"Ne možeš i da si najveći control-freak uspjeti kontrolirati vlastito dijete, jer dovoljno je da ode kod susjeda i otkrije nešto novo. Pa, evo, i meni se dogodilo da mi je sin igrajući se s nekim dječakom koji je imao mobitel vidio neprimjeren sadržaj", priznala je Ana, te dodaje da bi ovakav projekt trebalo napraviti i za odrasle koje je tehnologija pretekla. 

Jedna od najugroženijih skupina na internetu su i starije osobe kojima je potrebna edukacija kako bi se branili od prevaranata. 

"Razmišljala sam i o edukaciji osoba treće životne dobi i osvještavanju na koje zamke mogu naići na internetu. Ono: 'Dobili ste na lutriji samo nam upišite račun banke da vam uplatimo' ili 'Zašto ne biti romantičan, internet kao mjesto za družbu, susret i neku novu ljubav'",odgovorila je otkrivši da ju uvijek najviše zanimaju nezaštićene skupine.

Za zaštitu djece na internetu možete se obratiti Centru za sigurni internet na broj anonimne linije 0800 606 606, a cijeli projekt možete pratiti na Instagram profilu.

 

 

NOVI JOOMBOOS VIDEOSTAR MAGAZIN POTRAŽITE NA KIOSCIMA!

 | Autor:

Tvoja reakcija?