Prvi 4691 pregleda 08. srpnja 2023.

Brzi recepti: 3 neodoljiva jela od patlidžana

Canva

Mnogi kažu kako im patlidžan nije omiljena hrana, no promjenom načina pripremanja može se promijeniti i mišljenje o ovom neobičnom povrću.

Za patlidžan se kaže - ili ga voliš, ili ga ne voliš, nema sredine. Ukoliko se spremi na pravilan način, može biti poprilično ukusan. Važno je naglasiti i to kako se njegov okus mijenja ovisno o načinu pripreme. Stoga nemojte oklijevati isprobati tri fantastična i brza recepta koja vam donosimo.

Pečeni patlidžan s parmezanom i češnjakom

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 6 žlica rastopljenog maslaca
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 1/4 šalice nasjeckanog parmezana
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice talijanskog začina

Postupak:

  1. Operite patlidžan i odrežite mu zeleni kraj. Možete oguliti kožu ako želite. Zatim ga narežite na ploške od 0,5 cm pa kolute stavite u cjedilo ili rešetku za hlađenje postavljenu na lim za pečenje, pospite solju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.
  2. U posudi otopite maslac. U drugoj posudi pomiješajte krušne mrvice, začine i parmezan. Svaki kolutić patlidžana prvo umočite u maslac, a zatim u smjesu za pohanje. Stavite na lim za pečenje obložen aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
  3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim okrenite svaki kolutić i pecite još 7 minuta. Patlidžani bi trebali biti zlatnosmeđi, a omotač od mrvica hrskav.
  4. Poslužite kao prilog ili predjelo.

 | Autor: Canva Canva

Orzo od tikvica i patlidžana s limunom

Sastojci:

  • ½ šalice orza, suhe tjestenine u obliku riže, odnosno ječma
  • ½ šalice sitno narezanog mladog luka ili 1 mala ljutika (1/4 šalice)
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za kapanje
  • 1 žličica octa
  • 1 žličica sušenog provansalskog bilja
  • sok i korica od 1 limuna, plus 4 male kriške limuna za posluživanje
  • 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove od 1 cm
  • 2 male tikvice, narezane na pola po dužini
  • ½ šalice razmrvljenog feta sira
  • 2 šalice svježeg začinskog bilja - bosiljka i metvice, natrgani listići
  • ¼ šalice pinjola, tostiranih
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ½ žličice morske soli
  • svježe mljeveni crni papar

Postupak:

  1. Na dnu velike zdjele pomiješajte mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, ocat, provansalsko bilje i ¼ žličice soli.
  2. Zakuhajte srednji lonac slane vode. Tjesteninu pripremite prema uputama na pakiranju, kuhajte do al dente. Ocijedite i odmah dodajte vrući orzo u zdjelu. Umiješajte limunovu koricu i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte roštilj na jakoj vatri. Patlidžan i tikvice premažite maslinovim uljem sa svih strana, posipajte sa ¼ žličice soli i prstohvatom mljevenog papra.
  4. Pecite patlidžan 4 do 5 minuta sa svake strane, ili dok kriške ne omekšaju i pougljene, a tikvice 4 minute sa svake strane, ili dok se ne stvore lijepi tragovi ugljena.
  5. Pustite da se malo ohladi, a zatim nasjeckajte i dodajte u veliku zdjelu. Dodajte limunov sok i promiješajte. Umiješajte fetu, začinsko bilje i pinjole, ostavite po malo svakog za ukras. Kušajte i dodajte začine po želji.
  6. Podijelite u 4 zdjele za posluživanje i na vrh stavite krušne mrvice i preostalu fetu, začinsko bilje i pinjole. Poslužite sa kriškama limuna.

 | Autor: Canva Canva

Patlidžan na žaru s kus-kusom

Sastojci - za patlidžan:

  • 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove debljine 0,5 cm
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje, za zalijevanje
  • morska sol

Sastojci - za salatu i preljev za salatu od kus-kusa:

  • ½ šalice kus-kusa
  • ½ žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, nariban
  • 1 žlica limunovog soka, plus 1/2 žličice korice
  • 3 žlice nasjeckanih suhih marelica ili datulja
  • 1/4 žličice morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • crvena paprika
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
  • 3 žlice nasjeckanih badema
  • ¼ šalice listova mente, za ukras

Postupak:

  1. Prvo napravite kus-kus salatu. Kuhajte kus-kus u loncu s kipućom posoljenom vodom dok ne bude al dente, 7-8 minuta. Ocijedite i prebacite u srednju posudu. Dodajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, koricu limuna, suhe marelice, sol, papar i crvenu papriku. Umiješajte peršin i bademe te posolite i popaprite prema ukusu.
  2. Ispecite patlidžan. Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri. Patlidžan prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom. Pecite na roštilju po 2 do 3 minute sa svake strane, dok dobro ne pougljeni i ne omekša.
  3. Na pladnju poslužite patlidžan i prelijte ga salatom od kus-kusa. Ukrasite svježom mentom. Prelijte maslinovim uljem.

Originalni recept pronađite na miss7gastro.

Tvoja reakcija?