Prvi 1713 pregleda 23. rujna 2022.

Čini se da ipak ne bi trebali grabljati lišće. Evo zašto

canva

S dolaskom jeseni, drveće oko nas počinje sve više gubiti lišće koje mnogi grabljaju i često bacaju u običan otpad kako ne bi narušavalo izgled zelenih površina. No, čini se da taj postupak baš i nije najbolja opcija kada pogledamo koliko je lišće zapravo korisno za cijeli ekosustav, a naposljetku i za nas same

Lišće je dom raznim životinjama

Sve lišće koje padne na tlo, savršeno je stanište za pčele, leptire, paukove, ježeve, vjeverice i druge životinjice koje se, za hladnih dana, griju u ovom prirodnom pokrivaču, ondje polažu svoja jajašca, čuvaju hranu i slično.

 | Autor: canva canva

Kako piše Gardening Channel, sloj lišća na zemlji je pravi mini ekosistem, grabljajući lišće, taj ekosistem uništavate i smanjujete populaciju kukaca koji su vrlo korisni za vaš vrt.

Povećanje kvalitete tla

Osim što u sebi sadrži mnoge nutrijente koji se kompostiranjem ispuštaju u tlo i tako ga prihranjuju, oni reguliraju i razinu vlage u tlu koja iznimno utječe na njegovu kvalitetu. 

 | Autor: canva canva

Ta vlaga također iznimno pogoduje crvima i glistama koje prerađuju tlo i čine ga puno rahlijim i pogodnijim za sadnju biljaka u proljeće.

Štedi vam vrijeme 

Ako ne grabljate lišće, sasvim je logično da ćete tako uštedjeti hrpu vremena koje možete potrošiti na nešto što vas puno više raduje dok se, u isto vrijeme, na vašem travnjaku odvija prava zabava mini ekosustava.

 | Autor: canva canva

Što kada je lišća ipak previše?

Bez obzira na to što je ne grabljanje lišća vrlo korisno, ogromne količine koje padaju s vaših stabala, u jednom trenutku će vam postati prepreka za normalno korištenje vašeg vrta ili dvorišta. Stoga je ipak poželjno, kada se na tlu već prikupi veća količina lišća, dio nje pokupiti.

 | Autor: canva canva

No, kada to lišće pokupite, nemojte ga bacati u kante za smeće jer tako povećavate količinu otpada, a u isto vrijeme gubite i savršenu prihranu za vaš vrt. Upravo zato, to lišće možete kompostirati i osigurati si odlično tlo za uzgoj voća, povrća i cvijeća iduće godine. 

Kako kompostirati lišće?

Za početak, lišće možete malčirati odnosno usitniti ga. To možete postići sjeckalicom za lišće ili jednostavno po pokrivaču od lišća prijeći kosilicom za travu. Usitnjeno lišće prebacite u komposter ili, ako nemate komposter, prebacite ga u neki dio dvorišta koji vam nije toliko potreban.

 | Autor: canva canva

Kada ste prebacili lišće u komposter ili negdje drugdje, pomiješajte ga s drugim organskim 'otpadom' kao što su otpadci od voća i povrća, pokošena trava i slično. 

Da biste kompost održali zdravim, potrebno je okretati ga otprilike svaka dva tjedna, a to ćete napraviti vilama ili lopatom. 

 | Autor: canva canva

To će održati razinu vlage relativno ravnomjernom i potaknuti ravnomjernije razine truljenja. Također može spriječiti stvaranja tvrdih nakupina koje ne dopuštaju protok zraka i zadržavaju vlagu.

 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?