Prvi 421 pregleda 17. veljače 2022.

Digitalni detox: Kad nam je i zašto toliko potreban?

Canva/Opinionstage

Tehnologija je svuda oko nas i jednostavno smo prisiljeni koristiti ju u našoj svakodnevici, što privatno, što zbog posla, školovanja... No, gotovo svi mi tehnologiju i društvene mreže koristimo i više nego je potrebno, a to zaista utječe na kvalitetu našeg života. Uglavnom negativno...

Tehnologija i sadržaj koji nam ona pruža, u današnje su se vrijeme toliko uvukli u svaku poru društva i nas samih da ponekad jednostavno osjećamo kao da su dio nas i da jednostavno ne možemo 'pobjeći' od njih. I to je istina, 'pobjeći' ne možemo jer je tehnologija u današnjem svijetu nužna za sve što radimo.

No, s vremena na vrijeme si možemo priuštiti odmor od nje i svoje životne navike prilagoditi na način da tehnologija ima minimalan utjecaj na naš svakodnevni život i odnos s našom okolinom. Odgovore na to kako uočiti da nam je potreban detox od tehnologije i kako promijeniti svoje životne navike, pronašli smo na portalu Cleveland Clinic.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Što je detox od tehnologije i društvenih mreža?

Detox od tehnologije je, zapravo, odmak od mobitela, računala, televizije i svih uređaja koji nam omogućuju provjeravanje mailova, igranje video igara, scrollanje po društvenim mrežama, gledanje vijesti i slično. Detox od društvenih mreža odnosi se na odmor od sadržaja na društvenim mrežama koji u nama budi negativne osjećaje kao što su uzrujanost, pad samopouzdanja i uspoređivanje s drugima, strah od propuštanja životnih prilika i slično...

S obzirom na to da ne znamo kada ćemo, između pozitivnog sadržaja na društvenim mrežama, 'naletjeti' i na onaj negativan, najbolje se, na neko vrijeme, u potpunosti odmaknuti od društvenih mreža. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Koje su prednosti uzimanja predaha od tehnologije?

Bolji fokus

Tehnologija nam je, uz mnoge stvari, donijela i konstantne obavijesti o tome da smo primili novu poruku ili da se nešto novo događa. Naravno, te obavijesti proizvode zvuk i vrlo lako nam odvlače pažnju od onoga što radimo. Stoga, kada tehnologiju ostavite po strani i utišate sve zvukove, primijetit ćete kako postajete puno koncentriraniji na ono što radite i kako ste puno svjesniji svoje okoline.

Manje stresa

Za neke osobe previše zaprimljenih informacija može biti jako stresno. Stoga, predahom od tehnologije i društvenih mreža smanjujete količinu informacija koja do vas dopire pa i samim time smanjujete količinu stresa oko nečega na što, zapravo, ne možete utjecati. Nekada je neznanje zaista blagoslov.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Više kontrole nad vlastitim vremenom

Provjeravanje društvenih mreža svaki put kada uhvatimo nekoliko minuta slobodnog vremena, za mnoge je ljude sada već postalo refleksno i potpuno nesvjesno ponašanje i vrlo često se tih 'nekoliko minuta' pretvori u sate bespotrebnog scrollanja po društvenim mrežama. Upravo odmor od tehnologije omogućit će vam da tu naviku svedete na minimum ili ju čak u potpunosti izgubite.

Bolji odnosi s ljudima oko vas

Predahom od tehnologije i distrakcija koje nam ona donosi, primijetit ćete kako puno više obraćate pažnju na svijet oko sebe. Na primjer, ako se družite sa svojom obitelji i prijateljima i niste udubljeni u sadržaj na društvenim mrežama ili neku igricu, puno bolje ćete se zabaviti i više ćete biti posvećeni razgovoru nego kada koristite mobitel.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Koji znakovi poručuju da trebate odmor od tehnologije? 

Ako se pitate kako uvidjeti da vam treba detox od tehnologije i društvenih mreža, ovo su znakovi da žudite za istim:

  • Depresivnog ste raspoloženja
  • Često ste frustrirani i ljuti zbog sitnica
  • Osjećate nesigurnost
  • Premalo spavate ili imate isprekidan san
  • Osjećate obavezu da morate konzumirati sadržaj i reagirati/odgovarati na njega odmah i uvijek
  • Ignorirate ili čak ne izvršavate obaveze zbog korištenja tehnologije

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Kako napraviti 'digitalni detox'?

1. Čvrsto odlučite promijeniti svoje ponašanje

Za početak odredite 'problem' i zapitajte se 'Jesam li stalno uz svoj mobitel?', 'Uzrokuje li mi sadržaj na društvenim mrežama stres?', 'Provodim li previše vremena koristeći tehnologiju?'. Na taj način ćete uočiti koji problem vas najviše muči i sukladno tomu ćete moći promijeniti svoje ponašanje.

2. Postavite si ciljeve

Postavite si ciljeve u skladu s onim 'problemom' koji želite riješiti. To mogu biti ciljevi kao što su 'Provodit ću samo 15 minuta dnevno na društvenim mrežama (izvan posla ako moj posao zahtjeva korištenje istih)', 'Nedjeljom neću koristiti društvene mreže', 'Ugasit ću mobitel kada se družim s obitelj i prijateljima' i slično. Kada si postavite točno određene ciljeve, bit će vam puno lakše djelovati prema njima.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

3. Odredite vrijeme

Za promjenu loših navika potrebno je uložiti i određenu količinu vremena. Stoga, zadajte si vremenski okvir u kojemu želite promijeniti svoje navike. Naravno, pritom budite realni i nemojte očekivati da već za dva dana ne osjećate nikakvu potrebu za korištenjem tehnologije. Desetak dana ili dva tjedna je puno realnije razdoblje. 

4. Pratite svoj napredak

Nekoliko dana nakon što se započeli svoj digitalni detox, sami sa sobom provjerite kako vam ide i koliko ste već napredovali. Svoj napredak možete zapisivati pa ćete tako imati i više motivacije da idući dan budete 'bolji' nego prethodni. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Također, kod ovog detoxa, važno je ciljati na dugotrajne promjene svog načina života i smanjenje korištenja tehnologije općenito jer ćete tek onda, zapravo, iskoristiti puni potencijal onoga što vam život pruža izvan svijeta tehnologije. 

Kome je potreban jedan dobar odmor od tehnologije i društvenih mreža?

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?