Prvi 123 pregleda 08. travnja 2022.

Dođite u subotu na Jarun i obilježite svjetski dan autizma!

Zeljko Lukunic/Pixsell/Canva

Čekaju vas zabavna događanja, druženje, ali i edukacija o problemima koji muče osobe s poremećajem iz spektra autizma

Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine pripremaju obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji svake godine dolazi 2. travnja, a tim će se povodom ove subote na zagrebačkom Jarunu održati niz zanimljivih događanja. Trebalo je druženje na Jarunu biti još prošlog vikenda, ali je, zbog lošeg vremena, prebačeno na ovu subotu, 9. travnja!

 | Autor:

Svake godine u Zagrebu se povodom obilježavanja ovog dana organizira niz aktivnosti kojima je cilj osvijestiti sugrađane o promicanju prava i poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Cilj događanja je također pružiti potporu osobama s poremećajem iz spektra autizma, a obiteljima i osobama iz njihovog bliskog okruženja poručiti da nisu sami i da Udruga aktivno radi na poboljšanju uvjeta života osoba s PSA.

Ove godine Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske pripremaju aktivnost pod motom i porukom 'NAŠ AUTIZAM JE STANJE – SUSTAV JE BOLESTAN'. Njome će se  dodatno pružiti uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma. Obilježavanje će se održati na Malom jezeru Rekreacijsko sportskog centra Jarun. Udruga poziva Zagrepčane i sve ljude dobre volje da im se u subotu, 9. travnja, od 11 sati pridruže na Jarunu i podrže njihove zahtjeve koji će biti upućeni Vladi RH, ali se i podruže s njima u nizu zabavnih aktivnosti koje ih čekaju.

Možda te zanima... Marko obožava fotkati liftove i o njima piše predobre priče!

"Središnji dio događanja će biti naše uskrsno jaje u koje ćemo ubaciti ispunjena svjedočanstva naših članova. Oni će posvjedočiti o svojim iskustvima s PSA i o nebrojenim problemima s kojima se susreću. Prošle su 43 godine od početka institucionalnog bavljenja ovim problemom, a mi još uvijek nemamo točan broj osoba s PSA u Hrvatskoj, zbog čega mnogi od njih ne mogu ostvariti svoja prava koja su ionako zanemariva. Sve one koji smatraju da imaju PSA ili dijete s PSA, a nisu u sustavu, pozivamo da ispune ovaj obrazac na Jarunu ili na web i Facebook stranici SUZAH-a i UAZ-a te opišu svoj problem, a mi ćemo ih potom predati Vladi RH skupa s našim zahtjevima za poboljšanjem statusa svake pojedine osobe s PSA", izjavio je Nikola Tadić, koordinator projekata Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Na događanju će biti organiziran još niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, među kojima je i igra s takozvanim bumper loptama. Lopte simboliziraju zatvorenost osoba s PSA u zaseban svijet, njihovu izoliranost, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće, a vrlo često i frustrirajuće. Iako će se događanje odvijati u opuštenoj atmosferi i imat će najvećim dijelom zabavan karakter, cilj mu je široj javnosti pokazati kako izgleda svakodnevno kretanje kroz život osoba s PSA. Na Jarunu će biti i neke poznate face koje podržavaju rad Udruge te cijeli ovaj događaj, od braće Sinković, HAVK Mladosti, Dubravka Šimenca, Zlatana Zuhrića Zuhre i drugih!

Možda te zanima... Priča s vjenčanja ovog para dirnula je 16 milijuna ljudi

Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji će se obratiti okupljenima na Jarunu. Dolazak su najavili i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Grad Zagreb će ovaj dan podržati i simboličkom aktivnošću – fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice će biti obojene u plavo svjetlo u znak podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma. 

 

Kupnjom Borboleta x Udruga za autizam-Zagreb narukvice podržavate rad Udruge za autizam-Zagreb

Narukvice možete kupiti na svim Borboleta Joaillerie prodajnim mjestima u Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu te Webshopu

Sredstva od prodaje narukvice donirat će se Udruzi za autizam-Zagreb

Tvoja reakcija?