Prvi 2131 pregleda 21. svibnja 2019.

Doma nemaš nikakvo cvijeće? Evo zašto ga trebaš nabaviti

Patrick Perkins/unsplash

Možda da nakon ovog teksta trkneš do cvjećarnice ili tržnice po neko cvijeće ili biljku? Pročitaj zašto je korisno.

Cvijeće šaljemo drugima ili im ga poklanjamo kao znak pažnje, najčešće za rođendane. No, čini se da cvijeće znači puno više od obične dekoracije.

Nova studija koju su proveli stručnjaci iz Američkog društva za hortikulturalne znanosti pokazala je da živo cvijeće ima značajne benefite za zdravlje pacijenata, ali i da može smanjiti stres i anksioznost.

Zdravstveni benefiti

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

U studiji je sudjelovalo 90 pacijenata koji su bili podijeljeni u sobe. Polovica njih bila je u sobama bez cvijeća, a druga polovica u sobama sa cvijećem i rezultati koje su znanstvenici dobili na kraju studije bili su iznenađujuće drugačiji.

Prema studiji, oni koji su bili izloženi cvijeću imali su niži krvni tlak, umjerenije otkucaje srca, osjećali su nižu razinu boli te su bili zadovoljniji i pozitivniji od pacijenata koji su bili u sobama bez cvijeća. Dosta fascinantno.

Smanjuje stres i opušta

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

U sličnoj studiji sudjelovale su studentice jednog Sveučilišta, kojima su u sobe u studentskom domu stavili ruže. Nakon nekog vremena ispitali su ih kako se osjećaju, i većina njih rekla je da se osjeća opuštenije i manje pod stresom nego prije. Iako je studija provedena na relativno malom uzorku, ovo je dobar pokazatelj da cvijeće i biljke zaista mogu pomoći s raspoloženjem, piše .

Sljedeći put kad se osjećaš napeto ili si pod stresom, probaj kupiti tulipan ili ružu. Ako i ne pomogne, barem će lijepo izgledati. Evo par prijedloga biljaka i cvijeća koje možeš nabaviti.

Svježe ruže

 | Autor: Pixabay Pixabay

Tulipani

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Snake plant

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

Spatifilum

 | Autor: theurbanhippie/instagram theurbanhippie/instagram

Aloe Vera

 | Autor: unsplash/ilustracija unsplash/ilustracija

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Ovo je baš korisno :D