Prvi 783 pregleda 14. kolovoza 2023.

Evo kako riješiti svađu s partnerom u samo 20 minuta!

Canva

Nikada nije pravo vrijeme za svađu, posebno onda kada započne svađa i postoji samo malo vremena za raspravu o tome. Tada su potrebne učinkovite komunikacijske vještine koje će vam pomoći u rješavanju problema u vezi.

Evo 6 načina kako riješiti svađu s partnerom u 20 minuta, prema stručnjacima:

1. Suosjećajte i predviđajte

Brzo okončanje svađe zahtijeva razmišljanje unaprijed. Dakle, kad svađa započne, razmislite kako će se ovaj spor odvijati. Koji su ciljevi vašeg partnera? Što točno želi postići?

Lance J. Robinson, odvjetnik iz New Orleansa, kaže kada ih možete predvidjeti, izbjeći ćete gubljenje vremena na stvari koje ih neće uvjeriti ili utjecati na njih. “Najbolji način da to učinite je da ponovite, vlastitim riječima, ono što vam druga osoba govori da treba, želi ili vjeruje”, kaže on.

Nakon što to učinite, pitajte ih razumijete li ih ispravno. "Moglo bi se činiti kao gubitak vremena, ali to će ubrzati stvari jer ćete uštedjeti dragocjene minute izbjegavanjem nesporazuma."

 | Autor: Canva Canva

2. Razumijete tuđe potrebe

Imate svoje potrebe. Vaš partner ima svoje. Ali ne zaboravite da i vaša veza ima potrebe. Fokusiranje na vaše potrebe s obzirom na njegove potrebe može uštedjeti vrijeme i pomoći vam da svoje neslaganje minimalizirate.

“Potrebe se mijenjaju ovisno o kontekstu situacije”, kaže George Ball, Psy. D., L.P., ovlašteni klinički psiholog. "Kako bi se riješio sukob u tako kratkom vremenu, trenutne potrebe moraju biti prioritetne i prezentirane." Drugim riječima: razmislite o završnici igre. “Traži li situacija hitnu promjenu ponašanja? Prostor? Nakon što su vaše neposredne potrebe na stolu, problem možete rješavati učinkovitije.”

3. Pregovarajte

Umjesto da svu svoju energiju usmjeravate na to da vaša riječ bude zadnja, usredotočite se na to da budete prvi koji će uvesti inovacije.

“Možda nisi bio za kuhanje, ali bio je tvoj red za večeru. Možda je o tome bila svađa", kaže Aimee Daramus, Psy. D., ovlašteni klinički psiholog. “U redu je postaviti granicu: ne kuham. Ali onda ponudite da kupite nešto što vam se obomasviđa ili platite dostavu svojim novcem.”

Darmusovo mišljenje je da ste u ovom scenariju, nudeći opcije, ispunili svoju odgovornost, samo na drugačiji način. "Ako svađa proizlazi iz odgovornosti jedne osobe, razmislite o drugim načinima da je ispunite i budite otvoreni za različite načine zadovoljenja tih potreba", dodaje. "Postoji mnogo različitih načina da se dođe do istog cilja."

 | Autor: Canva Canva

4. Ponudite kompromis

“Postoji sjajna epizoda Doktora Whoa u kojoj je doktor izbrisao sjećanja pregovaračkog tima tako da nitko nije znao na čijoj su strani”, kaže Daramus. “Ovo je rezultiralo poštenim pregovorima. Ako se oboje slažete s ovom tehnikom, to znači da znate da možete računati jedno na drugo.”

Drugim riječima, pokušajte riješiti partnerov problem, a zatim pitajte partnera što on ili ona želi učiniti s vašim. Daramus nudi scenarij. Recimo da imate samo jedan automobil i oboje ga trebate koristiti. Pregovori se ne odnose na cilj korištenja automobila. Radi se o cilju da se negdje stigne.

“Dakle, možete razmisliti o tome kako biste doveli svog partnera tamo gdje je on ili ona želi biti, dok on ili ona čini isto za vas”, kaže. “Možda ponudite korištenje automobila, a vaš partner pristane platiti Uber. Svaka će osoba izaći iz rasprave s osjećajem vrijednosti.”

5. Ne miješajte rješenja i emocije

Što je važnije: emocije ili rješenja? U 20-minutnoj svađi, odgovor je paradoks: oboje i nijedno.

Prema Daramusu, ako želite da se svađa završi brzo, nije korisno prosuđivati jesu li praktični problemi ili emocije važniji. “Morate birati između pobjede u svađi i zaštite veze”, kaže ona. Razmislite kako se problem može riješitii emocionalne potrebe za sada zadovoljiti?

Možda problem može pričekati do jutra kako biste mogli provesti vrijeme odmarajući se i razgovarajući o svojim emocionalnim potrebama. Ili se možda problem riješi odmah, a vi dogovorite vrijeme za slušanje kasnije. "Detalji su manje važni od cilja prelaska s 'pobjedničkog' načina razmišljanja na 'win-win' način razmišljanja", pojašnjava.

 | Autor: Canva Canva

6. Što god radili, ne pokušavajte dobiti zadnju riječ

Kada se postigne rješenje, odolite iskušenju da kažete nešto drugo. Učiniti to, posebno zbog toga da dobijete posljednju riječ, je kao da upalite plamenik na vatru koju ste upravo ugasili.

“Ne mogu vam reći koliko se parova bori da nastavi dalje nakon što se postigne dogovor”, kaže Ball. “Ljudska bića će govoriti sve dok ne osjete da ih je netko čuo. Zbog toga je povjerenje toliko važno u svađama.” Ako dođete na kraj razgovora, a rješenje je na vidiku, morate vjerovati da će rješenje biti provedeno. I onda prestati pričati o tome, piše YourTango.

Tvoja reakcija?