Prvi 758 pregleda 29. srpnja 2022.

Evo zašto je lubenica jedna od najzdravijih ljetnih namirnica

reuters/pixsell/CANVA

Sezona lubenica u punom je jeku i sigurni smo kako ovo slatko i osvježavajuće voće konzumirate svaki dan. No, jeste li se ikada zapitali kakav učinak lubenica ima na vaše zdravlje? Ako jeste, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo odgovore

Sadrži mnoštvo nutrijenata

Lubenica sadrži mnoge nutrijente kao što su kalij, magnezij, vitamini A, B6 i C te likopen koji štite vaše stanice od djelovanja slobodnih radikala i, kako piše Healthline, na taj način usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola i smanjuju rizik od nastanka raka. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Poboljšava zdravlje srca

Likopen koji se nalazi u lubenici zaslužan je za snižavanje kolesterola u krvi te za snižavanje krvnog tlaka, a sprječava i štetu na krvnim žilama koja nastaje zbog visokog kolesterola. Također, lubenica sadrži i aminokiselinu citrulin koja pomaže u proširivanju krvnih žila što samim time uzrokuje i snižavanje krvnog tlaka. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenicu sačinjava 92 posto vode pa je samim time savršena za vruće ljetne dane kada posebno moramo povećati unos vode u tijelo. Također, zbog toga što joj je većinski sastav voda, lubenica ima vrlo malo kalorija. Samo njih stotinjak na cijelu lubenicu.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Poboljšava izgled kože

Kao što je već navedeno, lubenica obiluje vitaminima A i C, a oni su također zaslužni i za zdravlje i izgled kože. Naime, vitamin C pomaže našem tijelu da proizvede kolagen - bjelančevinu koja našu kosu kožu i nokte održava zdravima pa tako smanjuje mogućnost pojave bora i suhe kože.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Vitamin A zaslužan je za obnovu kože i stvaranje novih stanica. 

Tko će danas pojesti još jednu ekstra porciju lubenice?

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Havica

    Havica

    Ajjj jedem lubenicu skoro svaki dan a ne mogu je smisliti haaa Jest da je zdrava sta mogu .