Prvi 4858 pregleda 18. rujna 2022.

Evo zašto je važno oprati odjeću nakon što ju kupite

canva

Svi znamo da je kupnja određenih komada odjeće toliko uzbudljiva da ih želimo odjenuti na sebe što prije. No, bez obzira na to koliko smo nestrpljivi, ipak je važno tu odjeću prvo oprati. Razloga za pranje odjeće prije prvog nošenja je puno, a mi vam ih donosimo u nastavku

Osnivač jedne tvrtke koja proizvodi odjeću, Lee W. Johnson ispričao je kako se gotovo sve tvornice odjeće nalaze u vrlo prometnim industrijskim zonama gdje svakodnevno prometuje na tisuće kamiona i drugih prijevoznih sredstava koja, uz tvornice, dodatno zagađuju zrak. 

Kako piše Huffpost, taj zagađeni zrak naposljetku ulazi u tvornice odjeće s obzirom na to da one uglavnom nemaju vlastite sustave rashlađivanja i cirkulacije zraka već se jednostavnu rashlađuju otvaranjem prozora. Zagađene čestice zraka tako cirkuliraju prostorijama u kojima se proizvodi odjeća i lijepe se za nju. 

 | Autor: canva canva

"Puno zagađenih čestica iz ogromnih industrijskih zona leti uokolo i naposljetku pada na odjeću koja se proizvodi. Kada ti komadi odjeće dođu do vas, nećete primijetiti ništa loše na njima, ali morate znati da se na njima nalazi jako puno onoga što ne možete vidjeti", ispričao je Johnson. 

 | Autor: canva canva

No, čak i ako neke tvornice imaju osiguranu vlastitu ventilaciju, Johnson upozorava i na mnoge kemikalije koje se koriste prilikom proizvodnje odjeće. 

Neke od tih kemikalija su:

  • Olovo: Vrlo česta kemikalija koja se koristi u odjeći svjetlijih boja.
  • Formaldehidi: Često se koriste za odjeću koja se ne gužva. Također, kancerogeni su.
  • PFC kemikalije: Koriste se za vodootpornu odjeću
  • AZO boje: Sintetičke, kancerogene boje za odjeću koje se vrlo lako upijaju u kožu

 | Autor: canva canva

Dermatologinja Azdeh Shirazi upozorava i na kinolin koji se, u velikim količinama, pojavljuje u odjeći od poliestera i često uzrokuje dermatitis, a mnogi ga povezuju i s pojavom raznih vrsta raka. 

 | Autor: Canva Canva

Kako najbolje oprati novu odjeću?

Lee Johnson savjetuje da je najbolje prvo okrenuti odjeću naopako pa ju namočiti u hladnu vodu i ostaviti nekoliko minuta. Nakon toga, taj komad odjeće operite u perilici rublja kao i inače. 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?