Prvi 244 pregleda 06. rujna 2022.

Evo zašto ne biste trebali preskakati doručak

reuters/pixsell/CANVA

Sigurni smo da ste nebrojeno puta čuli onu izjavu da je doručak najvažniji obrok u danu. No, doručkujete li zaista svaki dan ili ipak preskačete ovaj obrok? Ako pripadate ovoj drugoj skupini, savjetujemo vam da nastavite čitati članak jer vam donosimo nekoliko razloga zašto iznimno važno (kvalitetno) doručkovati svaki dan

Povećava anksioznost

Jedna znanstvena studija iz 2018. godine pokazala je da su adolescenti koji su preskakali doručak bili puno više depresivni i anksiozni nego oni koji su svakog jutra doručkovali.

Kako piše Eating Well, ovo se događa zato što, ako prođe previše vremena od zadnjeg obroka, razina šećera u krvi prilično padne što signalizira tijelu da počne proizvoditi kortizol.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kortizol je poznat kao hormon stresa i njegovim ispuštanjem tijelo pokušava izbalansirati nagli pad šećera pa se zato osjećamo vrlo anksiozno, depresivno i imamo česte promijene raspoloženja. 

Veliki pad energije

Nagli rast i pad šećera u krvi jednako tako uzrokuju i nagli rast i pad energije. Također, naš mozak ne može funkcionirati bez glukoze, odnosno ugljikohidrata koje unosimo hranom što znači da ćete, ako preskočite doručak, konstantno osjećati umor, a moći ćete i primijetiti kako svoje svakodnevne zadatke obavljate puno teže nego da ste ujutro doručkovali. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Osjećat ćete veliku želju za brzom i nezdravom hranom

Hrana kao što su pekarski proizvodi, hamburgeri, slatkiši i slično, našem tijelu daju kratkotrajne nalete energije što vam sigurno, u jednom trenutku odgovara.

No, ubrzo će ta razina energije naglo pasti i ponovno ćete se osjećati užasno gladno pa će do dovesti do ponovne želje za nezdravom hranom i tako se dovodite u začarani krug. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Također, pekarski proizvodi i druga brza hrana ne sadrže gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost što znači da će vašem tijelu uskoro početi nedostajati vrlo važni nutrijenti. 

Ozbiljan manjak nutrijenata

Ako preskočite doručak (mislimo na cjelovit doručak), time preskačete i određenu dozu vitamina i drugih nutrijenata kao što su bjelančevine, zdrave masti i ugljikohidrati koji su prijeko potrebni vašem tijelu kako bi ono moglo normalno funkcionirati. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Jedno znanstveno istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da su, oni koji su svakodnevno preskakali doručak, u krvi imali manje vitamina iz B kompleksa nego osobe koje su svakodnevno doručkovale. Također, osobe koje su doručkovale svakodnevno, unosile su više vlakana, a manje nezdravih masti i šećera. 

Doručkujete li vi svakodnevno ili ipak preskačete ovaj obrok? 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?