Prvi 2799 pregleda 22. kolovoza 2019.

Hrvatica plivala u ledenoj vodi i družila se s pingvinima

Lea Bijač/Zoran Bijač

Lea Bijač iz Koprivnice na ledenoj Antarktici družila se s pingvinima i kupala u ledenoj vodi; čak 18 sekundi! Evo što nam je sve ispričala o ovom nevjerojatnom putovanju.

Zašto Antarktika?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Osim same fascinacije, s nepunih 17 Antarktika je ostala moj jedini „neosvojeni“ kontinent, a do punoljetnosti sam htjela kročiti na svaki od sedam. Putovala sam s tatom, sve smo organizirali oko godinu dana, a put je trajao više od mjesec dana preko Urugvaja, Paragvaja, Brazila i Argentine. 

Što je obavezno kad ideš tamo? 

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Širok spektar odjeće, od kratkih majica za Južnu Ameriku, do najdebljih vesti i jakni za Antarktiku. Putovali smo u prosincu i siječnju, kad je na južnoj polutci ljeto. 

Koliko ste putovali?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Sve je išlo po planu i na brod za Antarktiku ukrcali smo se u najjužnijem gradu na svijetu, argentinskoj Ushuaiai. Trebala su nam dva dana čiste plovidbe na pučini da bismo ugledali prve ledenjake i antarktičko tlo. 

Životinjski svijet ondje?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Obalni dio Antarktike obiluje životinjskim svijetom. Vidjeli smo svih pet vrsta pingvina koji tamo žive, razne ptice, nekoliko vrsta tuljana i kitova. Sve su nam životinje dopuštale da im prilazimo blizu, osobito pingvini. Bili smo im na par metara...

Neugodnjaci? Je li ih bilo?

Na Antarktici ne. Neugodno iskustvo imali smo samo u Buenos Airesu, svega nekoliko ulica dalje od centra grada. Kasno popodne smo se vraćali u hotel i osjetili neugodan miris i prskanje po odjeći. Odjednom su se kraj nas pojavili muškarac i žena s novinskim papirima i htjeli nam, tobože, pomoći. Tati su zatim na pamet pale putovnice i novac. Kad je posegnuo u džep, novca nije bilo. Našao ga je u sklupčanim novinama muškarca. Da, htjeli su nas zapravo ‘očistiti’ na malo druačiji način... 

A neki posebno lijepi trenuci?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Sve je drugo bilo pozitivno i rado se svega i danas sjetim. Najdraža uspomena s Antarktike mi je s Deception Islanda, gdje smo, osim druženja s pingvinima, imali priliku i okupati se u vodi na svega nekoliko stupnjeva iznad ništice. Skinula sam debelu jaknu i odjeću sa sebe i nadobudno pojurila unutra, no već u prvim metrima zbog hladnoće osjećala sam se kao u predinfarktnom stanju, tako da je moje kupanje trajalo doslovno 18 sekundi. Tata je bio pametniji i postepeno ulazio unutra i s guštom plivao 20-ak minuta. 

Gdje ste spavali, kako ste se prilagodili hladnoći? I kakva je bila hrana?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Spavali smo i živjeli na ekspedicijskom brodu sa 80-ak putnika i članova posade. Tamo smo imali sve; krevet s pogledom i kupaonicu, tri obroka dnevno, salu za stručna predavanja, čak i disko. Prelaskom južne polarnice ušli smo u 24 satni dan, no nije nam smetalo. Zastorima smo si pomagali pri spavanju. Temperature su varirale od pozitivne nule do minus 15, što nam, s obzirom na to da smo ponijeli debele hlače i jakne, nije značajnije smetalo. Hrana je, također, bila vrhunska. Najviše se sjećam pite od jabuka s preljevom od vanilije. Jela sam je svaki dan. 

Je li to zaista jedini kontinent koji ljudi još nisu uništili?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Zasad apsolutno. Antarktika je još uvijek jedini divno netaknut kontinent. Prije svakog iskrcavanja na kopno morali smo dezinficirati čizme kako bi otklonili i najmanju mogućnost da ćemo je zagaditi. No, mislim da to neće još predugo trajati. Na Antarktici postoji sve više baza, a time i ljudi, koji pod izlikom istraživanja pokušavaju ovladati njome.

Čime je tebe osvojila?

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Svojom iskonskom ljepotom, ledenjacima u različitim oblicima i životinjskim svijetom me ostavila bez daha i još je uvijek mogu osjetiti, sedam godina kasnije. Ona je ulazak u potpuno drugačiji svijet i jedinstveno prostranstvo čiste ljepote!

 | Autor: Lea Bijač/Zoran Bijač Lea Bijač/Zoran Bijač

Ovaj putopis možete pročitati i u JoomBoos Videostar magazinu koji je na svim kioscima diljem Hrvatske i BiH.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    GEEENIJALNO! <3