Prvi 293 pregleda 17. lipnja 2025.

Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova

@recipeswithus Pinterest

Ova lagana i bogata jogurt pita temelji se na četiri ključna sastojka podloge: datuljama, orasima, bademima i soli. Nadjev od grčkog jogurta, naranče i meda donosi citrusnu svježinu i blagu slatkoću. Idealna je za ljetne dane kad pećnica nije poželjna.

SASTOJCI

  • datulje 15 kom
  • orasi 0,75 šalica
  • tostirani bademi 0,75 šalica
  • sol 0,25 žličica
  • grčki jogurt 1,25 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • narančina korica 0,50 žličica
  • med 2 žličica
  • bobičasto voće 1,50 šalica
  • suncokretovo ulje

 | Autor: stockking / Freepik stockking / Freepik

POSTUPAK

  1. U zdjelu stavi datulje i prelij ih vrlo vrućom vodom. Pokrij i ostavi da odstoje 15 minuta. Ocijedi ih, osuši i prereži po pola, ukloni koštice, piše miss7.
  2. Pripremi kalup za pitu (promjera 20 cm) tako da ga premažeš uljem te ga stavi sa strane.
  3. U multipraktik ubaci ocijeđene datulje, orahe, bademe i sol. Miksaj pulsiranjem dok ne dobiješ fino usitnjenu smjesu koja se lijepo spaja pod prstima.
  4. Smjesu za podlogu prebaci u pripremljeni kalup. Lagano namaži ruke ili dno kalupa uljem i pažljivo pritisni smjesu uz dno i stranice kalupa, ravnomjerno raspoređujući.
  5. U srednjoj zdjeli pomiješaj jogurt, ekstrakt vanilije, naribanu koricu naranče i med. Dobro promiješaj i prelij smjesu preko pripremljene podloge. Poravnaj površinu.
  6. Po vrhu pažljivo složi voće po želji. Labavo pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 1 sat kako bi se nadjev stegnuo.
  7. Prije posluživanja nareži tortu na kriške i koristi mali spatulu za lakše vađenje iz kalupa.


 

Tvoja reakcija?