Prvi 409 pregleda 21. studenoga 2020.

Bizarne svađe repera: Tupac i Biggie ubijeni, 50 Cent izboden

50cent/instagram/screenshot/youtube/canva

U trećoj epizodi JoomBoosova talent showa kandidati su morali pokazati talent 'ponižavanja' protivnika u rap battleovima, koji su zapravo odglumljene svađe. Mi smo se prisjetili pravih svađa poznatih repera

Od Eminema i Machine Gun Kellyja koji su si međusobno pisali i snimali disstrackove do svađe legendarnih repera Tupaca Shakura i Biggieja Smallsa koja je završila smrću. Ovo su najžešće rap svađe u povijesti hip-hop glazbe.

Eminem vs. Machine Gun Kelly

Nakon što je Eminem 2018. godine iznenada i bez najave objavio album 'Kamikaze' i u njemu izvrijeđao, pa, mnoge repere, jedan od njih, Machine Gun Kelly, se osjetio posebno prozvanim pa je odlučio snimiti disstrack na Eminema i tu je sve krenulo. 

Eminem je u pjesmi izvrijeđao Kellyja jer je ovaj još 2012. godine na Twitteru napisao kako je Eminemova kćerka Hailie Jade Scott 'je**no zgodna'. Tada je imala samo 17 godina i Eminemu je to zasmetalo. Nakon pjesme i prvog Kellyjevog disstracka 'Rap Devil', Eminem je opet uzvratio disstrackom 'Killshot'. Izvrijeđao je mladog repera i nazvao ga fejkerom, a onda se narugao i njegovoj frizuri. I tu je, nakon još malo drame i javnog prozivanja, sve stalo. No, njih dvojica od ove svađe više se uopće ne podnose.

Tupac vs. Biggie Smalls

Ovo je jedna od reperskih svađa o kojoj svi najviše toga znaju, ali koja je, na kraju, završila tragično. Iako su Tupac i Biggie u početku bili prijatelji, zbog medijskih nagađanja i tračeva, njih su dvojica zaratili. Nakon što je Tupac prvi puta upucan u New Yorku 1994. godine, Biggie je izbacio pjesmu 'Who Shot Ya?' nakon čega je već prilično paranoični Tupac zaključio da je taj pokušaj ubojstva bio naručen baš od strane Biggieja. 

Nakon toga, Tupac je objavio pjesmu 'Hit Em Up' i brojni rap stručnjaci i kritičari tada su objavili rat između 'zapadne i istočne obale', između dvije različite struje hip-hopa u Americi. U sljedećih nekoliko godina stvar je toliko eskalirala da su pucnjave bile sve češće. Tupac je ubijen 1996. godine, a Biggie samo šest mjeseci kasnije. Njihova ubojstva do danas nisu razriješena. 

50 Cent vs. Ja Rule

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 50 Cent (@50cent)

Početak karijere popularnog repera 50 Centa zapravo se zasnivao na tome da vrijeđa koga stigne i da to vrijeđanje bude žestoko i da nikoga ne štedi. Posebno se okomio na kolegu repera Ja Rulea kojega je, kako piše Rolling Stone, mrzio. 

On i njegovi prijatelji pokušali su ukrasti vrijedan Ja Ruleov nakit, nakon čega je, u početku možda bezazlena svađa, potpuno eskalirala. 50 Cent je izboden nožem par dana kasnije u klubu Hit Factory u New Yorku, a nakon što se oporavio, 50 se stvarno namjerio na to da Ruleu uništi karijeru do kraja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JaRule (@jarule)

Napisao je nekoliko pjesama i disstrackovima u kojima ponižava Rulea i pokušava ga 'skinuti' sa scene. Ovaj mu je uzvratio, ali njegova pjesma 'Blood in My Eye' nije bila dovoljno efektna ni snažna da dopre do popularnog repera. Do 2005. godine, Ja Rule je s prvih mjesta ljestvica pao na samo dno i njegovoj je karijeri tiho došao kraj. Tek je 2013. godine javno priznao da je "izgubio od 50-ja" i nakon toga se više nisu, barem ne javno, svađali.

N.W.A. vs. Ice Cube

Svađa između Ice Cubea i ostatka legendarne hip-hop skupine N.W.A. počela je nakon što se Ice požalio kako ne dobiva dovoljnu proviziju za brojne hitove koje je upravo on napisao za grupu, među kojima je i njihova najpoznatija stvar 'Straight Outta Compton'. 

Ice Cube smatrao je da se novac među članovima grupe ne dijeli podjednako te da on dobiva premalo za svoj doprinos, pa je 1989. godine odlučio napustiti grupu i krenuo u solo karijeru. Naravno, svaka rap svađa eskalira disstrackovima, pa se tako dogodilo i u ovom slučaju. Ostatak članova grupe,  Arabian Prince, MC Ren, Eazy-E, DJ Yella i Dr. Dre, počeli su objavljivati diss za dissom u kojem su prozivali Icea, ali on im nije ostao dužan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ice Cube (@icecube)

Na svom je legendarnom albumu 'Death Certificate' objavio i pjesmu 'No Vaseline', u kojoj je izvrijeđao sve ostale članove iz svoje bivše grupe i nazvao ih 'slabićima, ser*njama, lažljivcima, fejkerima i zločincima'. Tek dosta godina kasnije Cube je barem donekle izgladio odnose s Dr. Dreom i ostalim članovima grupe, s kojima je producirao film o vlastitom usponu i padu. Film 'Straight Outta Compton' izašao je 2015. godine i zaslužio nominaciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'RAP CAMPA' U KOJIMA SU SE KANDIDATI SUOČILI U RAP BATTLEOVIMA:

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?