Linzeri su sastavni dio blagdanskog stola u većini kuća
Sastojci:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- žlica kiselog vrhnja
- limunova korica
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- pekmez
Priprema:
Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj. Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.
Tijesto izvadi iz posude i obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem.
Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 5 minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu.
Kada se ohlade, jednu stranu premaži džemom po želji te zaljepi s drugom polovicom. Pospi šećerom u prahu!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.