Prvi 1029 pregleda 11. veljače 2022.

Ovih 12 namirnica nam šteti ako ih jedemo u krivo vrijeme?

Canva/Opinionstage

Zdrava i uravnotežena prehrana iznimno je važna kako bi naš organizam mogao ispravno funkcionirati. No, ako unatoč konzumiranju zdravih i kvalitetnih namirnica osjećaš da u tvom tijelu nešto 'ne štima', možda je razlog tomu doba dana u kojemu konzumiraš te namirnice

U današnje vrijeme, svijest o tome kakvu hranu unosimo u sebe, značajno je porasla. No, čini se da mnogi ipak još ne znaju da se uz hranu vežu i neka pravila. To su najčešće ona pravila koja se odnose na vrijeme kada neku vrstu namirnica unosimo u sebe.

Naime, ako jabuku ili komad mesa pojedemo ujutro, njihov učinak neće biti isti kao da smo ih konzumirali u neko drugo doba dana. Tako je i s mnogim drugim namirnicama. Ako te zanima koje je najbolje doba dana za konzumaciju određenih namirnica, nastavi čitati jer smo na Miss Zdrava pronašli odgovore!

1. Banane

Iako se banane mogu činiti kao dobra opcija za početak tvog jutra, ako ih konzumiraš na prazan želudac, mogu zapravo smanjiti razinu energije. U početku ćeš vjerojatno osjetiti porast energije zahvaljujući visokom udjelu šećera, ali ubrzo ćeš početi osjećati umor i glad. Konzumiranje banana također može predstavljati prijetnju ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva jer uzrokuju proljev. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Ako nisi spremna odreći se jedenja banana za doručak, kombiniraj ih s nekom drugom hranom, po mogućnosti s onom koja sadrži zdrave masti poput maslaca od kikirikija.

2. Kava

Mnogim ljudima popiti šalicu kave nakon buđenja čini se najprirodnijim, ali zapravo je beskorisno. Istraživanja su pokazala da ispijanje kave prije obroka poboljšava našu toleranciju na kofein. U prvom satu nakon buđenja, tvoje tijelo proizvodi kortizol i najvažnije je da ne ometaš ovaj proces i naše prirodne biološke ritmove. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Zato malo pričekaj pa onda uživaj u svojoj šalici kave. Ali imaj na umu da je bolje pridržavati se preporučenog dnevnog unosa kofeina i nemoj piti kavu navečer kako bi spriječila nesanicu. 

3. Riža

Riža sadrži puno složenih ugljikohidrata kojima je potrebno puno vremena za probavu. To je dobra stvar jer nas dugo drži punima energije. Ali rižu čini visokokaloričnom, što može potencijalno izazvati debljanje ako ju jedeš noću jer noću tvoje tijelo ne može potrošiti toliko energije koliko je dobije unosom riže. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Ručak je najbolje vrijeme za uključivanje riže u svoju prehranu. Tvoj metabolizam funkcionira brzo tijekom ovih sati i bit će mu lako probaviti rižu. Uz to, trebat ćeš više energije kako bi imala produktivan dan, a složeni ugljikohidrati mogu ti pomoći. 

4. Šećer

Iako prerađeni šećeri nisu niti malo dobri za naše fizičko zdravlje, u redu je s vremena na vrijeme počastiti se čokoladicom, keksima, sladoledom... Ali, ključna greška koju radimo je jedenje slatkiša za međuobrok. Na taj način povećava se razina šećera u krvi, uzrokujući naglo povećanje, a zatim i nagli pad što te ostavlja umornom i nervoznom. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Ako se ne možeš oduprijeti iskušenju, priušti si desert odmah nakon glavnog obroka. Tako se razina šećera u krvi neće drastično povećati i puno bolje ćeš funkcionirati kroz dan.

5.  Mlijeko

Mnogima je, još od djetinjstva, navika započeti dan čašom mlijeka, ali ta navika ne djeluje dobro na odrasle. Mlijeko je teško probaviti pa njegovo ispijanje ujutro te kombiniranje s drugim namirnicama može uzrokovati žgaravicu i bolove u želucu.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Večer je najbolje vrijeme za čašu toplog mlijeka jer pomaže u smirivanju tijela i pospješuje san. 

6. Meso

Meso je sjajan izvor bjelančevina i vitamina skupine B, no može predstavljati prekomjerno opterećenje probavnom sustavu. Zato je bolje izbjegavati jesti crvena mesa prije spavanja. Odabir nemasnog mesa i jedenje najmanje 3 sata prije spavanja zapravo je dobra opcija jer pruža sitost i ne sadrži prekomjernu količinu kalorija koje bi mogle prouzrokovati debljanje. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Možete jesti meso tijekom dana kako bi dobili dovoljno proteina. Ali budite oprezni s tim što jedete ujutro jer obrok poput ovog može biti težak za probavu našem tijelu. 

7. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi odličan su izvor zdravih masti i kalorija, ali uživanje u njima kao u noćnim zalogajima nije najbolja opcija. Zapravo je zdravo jesti ih, ali ako ih pojedeš previše, možda nećeš moći tako lako zaspati.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage Orašaste plodove radije izaberi za doručak ili međuobrok kako bi postigla ili postigao sve prednosti: zdravlje srca, normaliziranje razine kolesterola, mršavljenje te jačanje kože i kose. 

8. Sir s visokim udjelom masnoća

Sir s visokim udjelom masti može biti teško probavljiv što znači da može uzrokovati nelagodu i poremetiti san ako ga jedeš navečer, prije spavanja. S druge strane, konzumiranje sira za doručak pruža tvom tijelu prijeko potreban kalcij koji potiče rast mišića i zdravlje kostiju. 
 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

9. Agrumi

Započeti dan sa svježe iscijeđenom čašom limunskog soka može se činiti zdravim, ali nije. Agrumi su vrlo kiseli pa uz ili nakon glavnog obroka povećavaju formiranje kiselina koje mogu uzrokovati neugodne probavne probleme poput žgaravice, osjećaja težine u želucu i usporavanje apsorpcije hranjivih sastojaka.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Pričekaj neko vrijeme nakon obroka kako bi uživala ili uživao u svom voćnom soku. 

10. Grah

Grah je bogat vlaknima pa konzumiranje u večernjim satima može uzrokovati nadimanje i smanjiti kvalitetu sna kod nekih ljudi. Bolje je biti oprezan s ovom namirnicom.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Grah je savršena hrana za ručak ili ranu večer: tako će se svi korisni sastojci probaviti, ali manje je vjerojatno da ćeš se osjećati naduto. 

11. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i sadrže prirodne kiseline koje poboljšavaju probavu i rad debelog crijeva. No ako jabuke jedeš navečer, kiseline iz njih mogu se nakupiti u želucu i prouzrokovati neke nelagode. Jedenje jabuke noću također može dovesti do prekomjernog stvaranja plinova i problema s probavom. To se događa zato što se probava noću usporava i treba mnogo više vremena da se bilo koja hrana probavi. 

 | Autor:

Najbolje vrijeme za jedenje jabuka je jutro. Na ovaj način možeš potaknuti rad crijeva nakon dugog sna. Posebno će biti korisno ako si kasno večerala/o ili pojela/o previše nezdrave hrane.

12. Jogurt

Bolje je izbjegavati jesti jogurt na prazan želudac ili prije bilo kojeg obroka. Jogurt sadrži mliječnu kiselinu koja može smanjiti kiselost želuca te će usporiti probavu dok jedeš svoj glavni obrok. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Jogurt konzumiraj otprilike sat vremena nakon glavnog obroka kako bi postigla/o sve prednosti mliječne kiseline za tvoju probavu. Uzimanje malene porcije jogurta prije odlaska u krevet čini se kao dobra opcija jer će tvom tijelu dati proteine i pridonijeti razvoju mišića. 

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?