Prvi 1189 pregleda 26. prosinca 2024.

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ako sarmu pripremate obično za doček Nove godine, češće nego na Božić, onda evo recepta s kojim sigurno nećete pogriješiti!

Sastojci:

  • Jedna velika glavica kupusa (1,5 kg - 2 kg)
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 2 - 3 žlice sjeckane slanine
  • 150 g riže
  • 2 glavice luka
  • 1 jaje
  • List peršina
  • 25 g soli
  • Vegeta
  • Papar
  • Suho meso (slanina, rebra)
  • Svježe meso (vratina, krmenadle)
  • Lovorov list
  • Papar u zrnu
  • Pola litre pasirane rajčice
  • 2 - 3 žlice brašna
  • 3 - 4 žlice ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • Šećer
  • Bosiljak, majčina dušica, čili, crvena paprika (po želji)

 | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Priprema:

Za početak prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu, a potom dodajte rižu i sve skupa kratko dinstajte. Nakon toga, dodajte mljeveno meso i čim ono promijeni boju, maknite sa štednjaka i pustite da se prohladi.

U prohlađenu smjesu dodajte jaje i začine, promiješajte i pustite da malo odstoji.

Glavicu kupusa razrežite, odvojite listove kupusa, očistite od zadebljanja i isperite pod hladnom vodom ako je prekiselo. 

Na svaki list stavite željenu količinu smjese mesa i uvijajte po ukusu. Nakon toga, ostatak glavice kupusa sitno nasjeckajte i dio stavite na dno lonca, a ostatak između sarmi koje u lonac složite u krug. Dodajte i suho i svježe meso te lovorov list i papar u zrnu.

Sarme možete preliti vodom ili umakom od rajčice koji možete napraviti na način da popržite brašno i češnjak na masnoći, dodate malo crvene paprike, podlijete pasiranom rajčicom i začinite po želji. 

Sarmu kuhajte oko 2 sata. Dobar tek!

Originalni recept možete pronaći na Coolinarici.

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy1973

    Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo ... prikaži još!