Ako sarmu pripremate obično za doček Nove godine, češće nego na Božić, onda evo recepta s kojim sigurno nećete pogriješiti!
Sastojci:
- Jedna velika glavica kupusa (1,5 kg - 2 kg)
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 2 - 3 žlice sjeckane slanine
- 150 g riže
- 2 glavice luka
- 1 jaje
- List peršina
- 25 g soli
- Vegeta
- Papar
- Suho meso (slanina, rebra)
- Svježe meso (vratina, krmenadle)
- Lovorov list
- Papar u zrnu
- Pola litre pasirane rajčice
- 2 - 3 žlice brašna
- 3 - 4 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- Šećer
- Bosiljak, majčina dušica, čili, crvena paprika (po želji)
Priprema:
Za početak prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu, a potom dodajte rižu i sve skupa kratko dinstajte. Nakon toga, dodajte mljeveno meso i čim ono promijeni boju, maknite sa štednjaka i pustite da se prohladi.
U prohlađenu smjesu dodajte jaje i začine, promiješajte i pustite da malo odstoji.
Glavicu kupusa razrežite, odvojite listove kupusa, očistite od zadebljanja i isperite pod hladnom vodom ako je prekiselo.
Na svaki list stavite željenu količinu smjese mesa i uvijajte po ukusu. Nakon toga, ostatak glavice kupusa sitno nasjeckajte i dio stavite na dno lonca, a ostatak između sarmi koje u lonac složite u krug. Dodajte i suho i svježe meso te lovorov list i papar u zrnu.
Sarme možete preliti vodom ili umakom od rajčice koji možete napraviti na način da popržite brašno i češnjak na masnoći, dodate malo crvene paprike, podlijete pasiranom rajčicom i začinite po želji.
Sarmu kuhajte oko 2 sata. Dobar tek!
Originalni recept možete pronaći na Coolinarici.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
dancy1973
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.