Prvi 4313 pregleda 20. travnja 2022.

Ovu hranu trebate izbjegavati ako želite zdravu kosu i nokte

Canva/Opinionstage

Kosa, koža i nokti su odraz stanja našeg organizma i samim time i našeg zdravlja. A kako bi naše tijelo bilo zdravo, a kosa, koža i nokti sjajni i čvrsti, važno je pomno birati kakvu hranu konzumiramo

Sigurno ste barem jednom čuli kako su kosa, koža i nokti odraz našeg zdravlja. I to je zaista tako. Naime, ako su nam kosa, koža i  nokti suhi, ispucali i beživotni, to je itekako odraz stanja našeg organizma i, naravno, znak da nešto nije u redu.

Do takvog stanja organizma najčešće dovodi hrana koju unosimo u sebe, a nutricionisti su za She Finds objasnili koja to hrana ima najgori utjecaj na naše zdravlje. 

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

"Ono što preporučujem da izbacite iz svoje svakodnevne prehrane kako biste imali zdravu kosu, kožu i nokte je procesuirana hrana koja često sadrži jako puno šećera", govori nutricionistica Dana Ellis Hunnes. "To mogu biti pekarski proizvodi, bijeli kruh, sokovi... Sokovi su najvjerojatnije najgori u ovoj skupini jer su iznimno procesuirani, a nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti", dodaje. 

Jedna od onih mjernih jedinica koja određuje je li neka hrana 'dobra' za nas je glikemijski indeks kojim mjerimo brzinu rasta nivoa šećera u krvi nakon što konzumiramo neku hranu. Prema nutricionistu Charlesu Erasmusu, hranu s visokim glikemijskim indeksom bismo trebali izbjegavati.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

"Glikemijski indeks može biti nizak, srednji ili visok. Hrana s visokim glikemijskim indeksom potiče nagli rast šećera u krvi i tako uzrokuje preveliku proizvodnju inzulina. Također, istraživanja su pokazala da hrana s visokim glikemijskim indeksom može pridonijeti pojavi akni jer previše inzulina u krvi uzrokuje pretjerano lučenje androgenih hormona i sebuma", objašnjava Erasmus.  

Hrana koja slovi kao najbolja kada je riječ o održavanju sitosti, ali i unošenju svih potrebnih nutrijenata uz malo kalorija je - zobena kaša. "Zob je prepuna vitamina B i vlakana. Vlakna doprinose sitosti, a osim toga, doprinose i zdravlju srca", objašnjava nutricionistica.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Osim toga, uz zobenu kašu možete kombinirati i različite namirnice kao što je voće, kikiriki maslac, maslac od badema i slično koji će pridonijeti nutritivnoj vrijednosti vašeg obroka. 

 

Trkni na kiosk Tiska po svoj novi JoomBoos Videostar magazin!

 | Autor:

Tvoja reakcija?