Prvi 590 pregleda 04. svibnja 2020.

Posljedice karantene: Kako je boravak doma utjecao na nas?

canva, JoomBoos

Ponekad je potrebno provesti jedan dan izležavajući se na kauču i gledajući Netflix, ali nedavno smo, zbog karantene, kod kuće provodili više vremena nego što je to uobičajeno. Evo kakve je to posljedice možda ostavilo na naše tijelo i zdravlje, tvrde stručnjaci.

"Boravak u kući na duži vremenski period može dovesti do nedostatka nekoliko zdravstvenih blagodati sunčeve svjetlosti", izjavio je za Bustle liječnik sa sjedištem u NYC-u, dr. Nesochi Okeke-Igbokwe. "Izlaganje Suncu je neophodno jer omogućava tijelu da sintetizira vitamin D te dodatno pomaže poboljšati nečije raspoloženje."

Pa, evo nekih od posljedica koje je predugi boravak kod kuće možda ostavio na vas:

1. Loše raspoloženje

S obzirom da nam je potrebna sunčeva svjetlost za povećanje razine serotonina, neurotransmitera koji poboljšava naše raspoloženje, u prethodnom smo periodu izolacije bili premalo izloženi Suncu i samim time, vjerojatno, lošije raspoloženi. Niske razine serotonina često su povezane s promjenama raspoloženja i depresijom.

via GIPHY

2. Anksioznost

Kad smo predugo zatvoreni u kući, to mozak može procesirati kao manjak slobode i osuđenost na mrak i osamljenost. Izlazak u prirodu s bliskim osobama zato je najbolji lijek protiv tjeskobe, ali, i dalje ne u velikim skupinama.

via GIPHY

3. Problemi sa spavanjem

Otkako je započela izolacija, svima nam se pomalo poremetio san. Ili ostajemo navečer budni do kasno ili se prerano budimo. U svakom slučaju bi bilo dobro uvesti određenu rutinu u danu i naviti alarm kad procijenimo da bi bilo dobro ustati.

via GIPHY

4. Pad imuniteta

Ukoliko smo previše u zatvorenom prostoru, moglo bi nam nedostajati D vitamina, koji je ključni hranjivi sastojak u izgradnji snažnog imunološkog sustava. Zanemarivanje imunološkog zdravlja (i vitamina koje možemo izvući iz Sunca) može otežati borbu protiv bolesti.

via GIPHY

5. Slabljenje kostiju i mišića

Na prethodnu natuknicu se nadovezuje i ova stavka. Kako slabi imunitet, tako slabe i naši mišići te kosti od manjka kretanja i fizičke aktivnosti. Redovan trening je vrlo važan u vremenu izolacije i ne bi ga se smjelo zanemarivati, pogotovo sada kad popuštaju mjere i imamo više mogućnosti za izlazak na zrak te vježbanje u prirodi.

via GIPHY

6. Promjene u apetitu

Možda si do sada već primijetio/primijetila, ali otkako je krenula karantena, nekoliko dana ne možeš prestati jesti, a onda nekoliko dana uopće nemaš apetit. Sve su to alarmi mozgu i tijelu kako nešto nije prirodno, a takvim se zbunjujućim ponašanjem naše tijelo navikava na tu neprirodnu situaciju.

via GIPHY

7. Umor

Zabluda je da ćeš s više sati sna biti odmorniji/odmornija. Našem tijelu jednostavno nije potrebno više od osam sati sna tako da ćeš ukoliko spavaš devet ili više sati dnevno, osjećati još veći umor i iscrpljenost idući dan.

via GIPHY

Jeste li i vi primijetili da vam se događa nešto od ovih pojava navedenih na popisu?

 

Pogledaj novu epizodu Ekskurzije u karanteni na JoomBoos YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?