Prvi 5028 pregleda 28. listopada 2022.

Spavanje s uključenim TV-om nije dobro za vas. Evo zašto

canva

Jedna od najčešćih navika današnjeg doba je spavanje uz uključen televizor ili neki drugi uređaj. No, koliko god vam se to činilo bezazleno, posljedice na vaše psihičko i mentalno zdravlje su velike. Evo zašto

Smanjuje proizvodnju melatonina

Melatonin je hormon koji našem tijelu daje signal da je vrijeme za odmor i oporavak od dana te nam pomaže da kvalitetno spavamo, piše Healthline

 | Autor: canva canva

Proizvodnja melatonina se drastično smanjuje kada je, dok spavamo, uključen televizor ili neki drugi uređaj koji emitira plavu svjetlost jer upravo zbog te plave svjetlosti naš mozak misli da je dan i počinje se razbuđivati iako još uvijek 'osjeća' umor zbog količine melatonina koju je naše tijelo ispustilo. 

Stimulira vaš mozak

Zadnja stvar koju želite kada pokušavate zaspati je da vaš mozak bude stimuliran. Naime, kada je mozak stimuliran, on ostaje aktivan, a aktivan mozak se neće 'ugasiti' i dopustiti vašem tijelu da zaspi.

Čak i ako u jednom trenutku zaspite, nećete utonuti u duboki san koji je potreban kako bi se vaše tijelo u potpunosti odmorilo.

 | Autor: canva canva

Također, ako zaspite uz zvukove televizije, mobitela i drugih uređaja, vaš će mozak pamtiti dijelove tih zvukova, razgovora i slično koji kasnije mogu dovesti do čudnih snova pa čak i noćnih mora koje će vas dodatno iscrpiti. 

Utječe na cjelokupno zdravlje

Spavanje uz uključen televizor dovodi do toga da manje spavate, a kada malo i nekvalitetno spavate, u velikom ste riziku od pojave visokog tlaka, oslabljenog imuniteta pa čak i gubitka pamćenja. 

 | Autor: canva canva

Jedno znanstveno istraživanje  iz 2019. godine dokazalo je da je spavanje uz umjetne izvore svjetlosti kao što je TV povezano i s velikim rizikom od pretilosti.

Stoga, čak i ako mislite da spavanje uz uključen TV trenutno nema prevelikog utjecaja na vas, to će ipak imati neke dugoročnije posljedice. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

 | Autor:

Tvoja reakcija?