Prvi 679 pregleda 14. travnja 2020.

Top savjeti dermatologa u borbi protiv akni

canva, JoomBoos

Čini se kako je prošlo ono vrijeme kada smo mislili da problemi s aknama pogađaju samo mlađu populaciju te kako prolaskom puberteta prolaze i akne. Evo top savjeta stručnjaka za borbu protiv akni koje vrijedi pročitati (i zapamtiti)!

Kako tvrdi dermatologinja Debbie Thomas, danas se uvelike promijenio način života i postoji velik broj faktora koji utječu na pojavu akni, bez obzira na dob. Možda ne možemo baš uvijek potpuno spriječiti izbijanje akni, ali svakako možemo utjecati na njih imajući na umu savjete stručnjaka koje donosi portal Glamour.

1. Prehrana

Osim mliječnih proizvoda, šećer je još jedan problematičan sastojak koji treba izbjegavati ako imaš problema s aknama. "Šećer izravno utječe na razinu inzulina i ako se redovito konzumira, uzrokuje njegov brzi rast", objašnjava Debbie, što samim time znači da zbog šećera akne češće izbijaju.

"To uzrokuje tjelesne neravnoteže i upale, a sve se to na kraju pokaže na tvojoj koži." No, osim što ćeš smanjiti šećere, povećaj količinu prirodnih vlakana u svojoj prehrani.

"Vlakna pomažu apsorbirati esencijalne hranjive tvari i antioksidanse te poboljšavaju cjelokupno zdravlje crijeva, stvarajući zdrave bakterije. Vlakna se nalaze u povrću, orasima, mahunarkama, voću i žitaricama", govori.

via GIPHY

2. Spavanje

Prema Debbienim riječima, nikako ne smijemo zaboraviti na važnost sna. Ne postoji uzalud izrekao o ‘beauty sleepu’. Unatoč tome što je to tek stara izreka, ona se zapravo temelji na znanosti. Naime, kada smo u dubokom snu, tijelo se popravlja i obnavlja.

Dakle, ako ti se učini da ti nedostaje sna i da loše spavaš, primijetit ćeš da ti koža općenito izgleda manje sjajno i bilo koja mrlja koju imaš sporije će zacjeljivati. Tako da, umjesto da prije spavanja scrollaš po mobitelu još satima, radije odloži mobitel i dobro se naspavaj. Tvoja koža će ti biti zahvalna.

via GIPHY

3. Briga o koži

Sastojak koji dokazano liječi akne je retinoična kiselina. Iako su sposobnosti retinola u borbi protiv akni široko dokazane, to nije magično rješenje problema i prije uzimanja bilo kakvih sličnih preparata, najbolje se posavjetovati sa svojim liječnikom, upozoravaju stručnjaci.

U svakom slučaju, za postizanje bilo kakvih ozbiljnijih rezultata potrebni su tjedni, ako ne i mjeseci. Kojem god tretmanu da se podvrgnemo, moramo biti spremni na crvenilo i nadraženost kože (barem u početku).

Još jedan od sastojaka koji pomaže u borbi s aknama je salicilna kiselina koja djeluje antibakterijski i protuupalno te pomaže u kontroli stvaranja sebuma. Za teške slučajeve, posebno ako akne ostavljaju ožiljke, doktorica Debbie preporučuje posjet dermatologu i mogućem uključivanju antibiotika u terapiju liječenja akni, dok za umjerene i blaže slučajeve postoje razni laserski tretmani i pilinzi kojima se možemo podvrgnuti.

via GIPHY

Sve u svemu, na koju god metodu da se odlučimo, ukoliko želimo rješavati problem s aknama važno je da ne gubimo živce i imamo na umu da je to tek malena nepravilnost na koži koja ni na koji način ne utječe na nas i ono što mi jesmo!

 

Postani JoomBoos novinar, napiši najoriginalniju priču i osvoji 500 kuna! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?