Prvi 2529 pregleda 03. studenoga 2022.

Znate li koliko često bi trebali mijenjati posteljinu?

canva

Mnogi smatraju kako posteljinu nije potrebno često mijenjati jer na spavanje odlazimo čisti i svježe otuširani, no čini se da istraživanja pokazuju suprotno

S obzirom na to da u svom krevetu boravimo svaki dan i to minimalno osam sati bez prestanka, na posteljini i svemu što se nalazi na krevetu, nakupljaju se mrtve stanice kože, masnoće s lica, znoj, grinje, prašina... Upravo zato je važno tu posteljinu često mijenjati. 

Kako tvrde brojna istraživanja, posteljinu bi trebalo mijenjati i ispravno prati jednom tjedno, piše New York Times.

 | Autor: canva canva

Posteljinu je najbolje prati na nešto nižim temperaturama, recimo na 30 ili 45 stupnjeva kako bi zadržali njen lijepi izgled, ali i kako bi bila što ugodnija na koži.

Ovo pravilo primjenjuje se kada je riječ o posteljini u kojoj spavaju odrasle osobe, a kada je riječ o dječjoj posteljini, nju bi trebalo prati na najvišoj mogućoj temperaturi s obzirom na to da se djeci često dogodi da se pomokre u krevet, povraćaju i slično. 

 | Autor: canva canva

Također, važno je obratiti pažnju i na deterdžente koje koristite prilikom pranja svoje posteljine jer mnogi od njih mogu uzrokovati alergije i iritacije. Osobito kod onih koji imaju osjetljiviju kožu.

Omekšivače uopće ne biste trebali koristiti jer se oni tijekom vremena nakupljaju na tkanini i smanjuju sposobnost 'disanja' posteljine pa tako dolazi do toga da vam s određenom posteljinom postaje previše vruće. 

 | Autor: canva canva

Ako svoju posteljinu sušite u sušilici za rublje, to također činite na najnižoj temperaturi, a najbolje bi bilo kada biste posteljinu mogli ostaviti da se suši na svježem zraku. 

 

KUPITE NOVI JOOMBOOS MAGAZIN NA KIOSCIMA TISKA I OSVOJITE KAPU ILI ČARAPE!

 | Autor:

Tvoja reakcija?