Prvi 519 pregleda 24. veljače 2021.

Znate li za Pink day? Evo što danas obilježavamo

canva

Danas obilježavamo 'Pink day', odnosno dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Evo što ovom važnom danu trebate znati

Koja je poruka pink dana?

Pink Day odnosi se na dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i bilo kojeg oblika nasilja. S obzirom na sve veći porast nasilja, koje se ne odnosi samo na nasilje u školama, već i među odraslima, ovaj je dan vrlo važan jer naglašava taj problem i stavlja ga u fokus. 

Ovaj je dan posvećen borbi protiv nasilja svih vrsta te razbijanju krug nasilja koje ostavlja fizičke i psihičke posljedice na one koji isto to nasilje trpe. Posebno se nasilje pogoršava u teškim i neizvjesnim vremenima, u kakvima trenutno živimo.

 | Autor: canva canva

"Ove godine svjedočimo prilično silovitom mijenjanju naših životnih navika. Iznenadne i neočekivane promjene u obiteljskim i radnim obrascima postale su neizbježne, a to pak predstavlja izvor stresa za većinu ljudi. Strah i neizvjesnost emocije su koje mnogi proživljavamo, a shodno tome, i reakcije na takve snažne emocije i nošenje s njima nisu svima jednako uvjetovane. Psihičko zdravlje i mentalna stabilnost stoga su stupovi obrane od neprimjernog nošenja sa stresom koje nažalost nerijetko rezultira nasiljem. Posebno se to odnosi na nasilje nad djecom. Stoga svi koji su u svakodnevnom radu s djecom trebaju i moraju prepoznati znakove zlostavljanja i nasilja te činiti sve što je u našoj moći da osiguramo pravodobnu prevenciju“, objasnila je izvršna direktorica Udruge roditelja 'Korak po korak', koja se bavi borbom protiv nasilja nad djecom.

Povijest ovog dana...

 | Autor: canva canva

Pink Day obilježava se od 2007. godine, nakon što su dvojica učenika, David Shepherd i Travis Price, svjedočili nasilju nad jednim svojim kolegom u Central Kings Rural srednjoj školi samo zato što je nosio ružičastu majicu. 

Njih dvojica zatim su sve učenike iz svoje škole pozvali da nakon incidenta u školu dođu odjenuti u ružičaste majice. Tako je krenula hvalevrijedna tradicija koja se obilježava i danas, diljem svijeta, ne samo u Americi.

Kako i ti možeš obilježiti ovaj dan?

Ovaj dan i ti možeš obilježiti tako da odjeneš neki ružičasti predmet i nosiš ga u školu, na fakultet, na posao, u grad... Time daješ podršku svim žrtvama nasilja, ali i šalješ poruku o groznim posljedicama koje nasilje ostavlja na sve žrtve. 

Osim toga, možeš se uključiti i u JoomBoos antibullying kampanju i proučiti sve naše članke i kvizove koje smo na ovu temu dosad objavili. Od razgovora sa psiholozima i stručnjacima do edukativnih testova i kvizova - sve to možeš pronaći NA JEDNOM MJESTU.

Reci #stop nasilju, odjeni ružičastu majicu i pokaži da si bolji od nasilja. Pokaži #samoljubav!

 

Prijavi se na Videostar, postani TikTok zvijezda i osvoji nagrade vrijedne 130.000 kuna!

Tvoja reakcija?