Prvi ANTI-CYBERBULLYING KAMPANJA 383 pregleda 19. studenoga 2020.

Internet stručnjakinja o cyber nasilju: 'Edukacija je ključna'

Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

U sklopu naše anti-cyberbullying kampanje #SAMOLJUBAV, o sve većem problemu cyber nasilja, posebno među djecom i mladima, razgovarali smo s internet stručnjakinjom i glavnom urednicom portala 'Netokracija', Mijom Biberović. Evo što nam je ona ispričala o ovom problemu, gledajući iz kuta osobe koja zna stvarno mnogo toga o internetu i internet svijetu

"Edukacija, edukacija i edukacija", Mijin je konkretan odgovor na naše pitanje može li se i kako uopće iskorijeniti problem nasilja na internetu. "Osvještavanje problema prvi je korak prema njegovom rješavanju, a mislim da se sad nalazimo na početku te faze. Viđam sve više utjecajnih osoba na društvenim mrežama koje su progovorile o cyberbullyingu, o tome kako se oni osjećaju kad su meta, a time su dale glas mnoštvu onih koji se ne čuju ili se ne usude progovoriti", objašnjava. 

Možda te zanima... Psiholozi o problemu cyber nasilja: 'Ono nikad ne staje'

Sve više i više ovaj problem prepoznati i vodeće platforme na kojima se ovakva vrsta nasilja događa, smatra Mia. 

Korisnici mogu blokirati sadržaj  koji dolazi od osoba zbog kojih se osjećaju nelagodno

"Konačno su to prepoznale i brojne internet platforme na kojima se događa ovakva vrsta nasilja i krenule su u smjeru da samim korisnicima daju veću kontrolu nad njihovim sadržajem, kao i reakcijama na taj sadržaj. O toj sam temi u Facebooku u Londonu razgovarala i s Namratom Bostrom. Ona je Product Managerica zadužena za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a predstavila je alat za Instagram Restrict koji daje korisnicima te društvene mreže način da ograniče neke mogućnosti osobama koje ih prate, a zbog kojih se potencijalno osjećaju nelagodno."

"Prilagodili su i svoju komunikaciju - primjerice, kad prijavite nečiji komentar za uznemiravanje, a društvena mreža zaključi da komentar nije sporan (iako bi se o tome dalo dugo raspravljati), nećete više dobiti samo hladnu odbijenicu, nego i razumijevanje da je taj sadržaj uvredljiv za vas. Potom će vam se ponuditi mogućnost da tu osobu blokirate ili poduzmete neke druge radnje", objašnjava Mia, ali i dodaje kako je za već učinjenu štetu na internetu, nažalost, sada već prekasno.

Mnogo je štete, ipak, već učinjeno

 | Autor:

"Sve je to novijeg vijeka. Restricted je tek ove godine postao dostupan kod nas, a verbalno zlostavljanje na Instagramu, kao i drugim društvenim mrežama, postoji godinama. Mnogo je štete već učinjeno, a pred platformama i pred njihovim korisnicima još je puno posla da se i digitalno opismene i povuku jasne granice između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja", govori.

Internet i društvene mreže su nas učinile izloženijima nasilju

Iako smatra kako je fizičko nasilje apsolutno najgora vrsta nasilja koja postoji, ne misli da je bilo koji drugi oblik nasilja manje 'poguban'.

"Mislim da je fizičko nasilje vrhunac nasilja, ali to ne znači da je sve ostalo zanemarivo. Dapače. Godine sustavnog verbalnog zlostavljanja mogu ponekad napraviti više štete nego jedan fizički napad, ali mislim da nema potrebe za gradacijom nasilja i uspoređivanjem trauma. Samo treba odrediti što je prihvatljivo ponašanje, a što ne, a svaki oblik nasilja jest neprihvatljiv, pa čak ako i dolazi od osoba koje se skrivaju iza anonimnosti interneta", smatra Mia. Ipak, činjenica jest da su društvene mreže nasilje učinile dostupnijim i mnogo raširenijim, pa se sad s njime moramo boriti na brojnim novim frontama. I ponekad se dogodi da se ondje prebrzo osudi i napadne osobu zbog iznošenja mišljenja ili u tom trenutku neprimjerenog komentara, pa ispada da se i nad 'nasilnicima' vrši nasilje, prebrzo i bez previše promišljanja o tome što se ustvari dogodilo.

 | Autor: Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva Facundo Arrizabalaga/REUTERS/PIXSELL, Canva

"Ono što su društvene mreže napravile jest da su nas učinile izloženijima tim pojavama, a ujedno djeluju i kao svojevrstan megafon - ako je netko dovoljno glasan, ako se priča o temi koja polarizira i izaziva snažne emocije, društvene će mreže omogućiti ogroman doseg i utjecaj. To je, donekle, dovelo i do takozvane "cancel" kulture, koju smatram poprilično negativnom pojavom. Često u tim slučajevima "kazna" nije ni približno primjerena "zločinu" koji je osoba protiv koje bude usmjerena online hajka počinila. Ako je i počinila - društvene mreže djeluju prebrzo i ne daju nam da kritički promislimo o svemu, a hajka na nekoga tko je nešto "sagriješio" zapravo je također vid cyberbullyinga, čak i ako se skriva pod krinkom istjerivanja kakve pravde."

Internet inicijative na kojima možete potražiti psihološku pomoć

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli BoliMe (@boli__me)

No, da je internet i jako dobro mjesto na kojem možemo potražiti pomoć i na kojemu svi koji trpe nasilje mogu pronaći mjesto na kojem će se osjećati sigurnima i slobodno dijeliti svoje probleme bez straha od osuđivanja dokazuju i neki cyber pokreti koji su u posljednjih nekoliko godina napravili pozitivan pomak ka rješavanju cyber nasilja.

"Nedavno sam se imala prilike susreti s pokretačima inicijative Boli Me. Zanimljiva je i platforma Psihološka pomoć, a takvih priča trebamo više. Mentalna higijena iznimno je važna, a posebice kod mladih osoba, koji prolaze kroz mnoge promjene i koji su pod popriličnim pritiskom danas", govori Mia, kojoj se sviđa naša awareness kampanja i smatra da ih treba biti još i više.

Utjecajne osobe trebaju koristiti svoj glas u borbi protiv nasilja

"Definitivno ovakvih stvari treba još i više. A ovdje mislim da bi utjecajne osobe na internetu trebale napraviti prvi korak - iskoristiti svoj utjecaj i ukazati na neprihvatljivo ponašanje. Svi su oni bili meta negativnih komentara, svi su vidjeli slučajeve u komentarima pod njihovim i/ili tuđim sadržajem. Šutnja o tome često se može zamijeniti za odobravanje, a to samo daje poticaj osobama koje su nasilne online da nastave sa svojim ponašanjem.

Pod njihovim utjecajem vjerujem da će se kreirati konverzacija među njihovim pratiteljima te da će zajednica sama krenuti u svojevrsno samomoderiranje - drugim članovima zajednice pokazati što je neprihvatljivo ponašanje. A možda će jače djelovati i na same platforme da se dodatno prilagode ovom problemu.

Osim na žrtve, treba svakako usmjeriti pažnju i na zlostavljače. Njima prvima treba pomoći, jer treba pronaći korijen takvog ponašanja. Ako je samo riječ o naučenom ponašanju, jer je cyberbullying postao donekle prihvatljiv, to se lako promijeni podizanjem svijesti o tome da je to neprihvatljivo. Ali ako je riječ o tome da je to njihov način izbacivanja frustracija i rješavanja boli koja ih muči, onda se treba dodatno pozabaviti time. U svakom slučaju, društvu kao kolektivu treba jača podrška u rješavanju ovog izazova, ali ona mora biti sustavna i dugotrajna", smatra.

 

A upravo ova naša kampanja samo je jedan korak u smjeru boljeg, pravednijeg, mirnijeg i pozitivnijeg suživota svih nas - na internetu, ali i u stvarnom životu. Jer, nasilje nije i nikad ne mora biti rješenje. Ponekad je potrebno pokazati #samoljubav. Biti prisutan i biti podrška.

 | Autor: joomboos joomboos

Tvoja reakcija?