Prvi 29050 pregleda 30. kolovoza 2023.

6 namirnica koje su štetnije nego što na prvu mislimo

Canva

Postoje određene namirnice za kojima nerijetko posežemo u trenutcima kada se odlučimo zdravije hraniti, no neke od tih namirnica su zapravo puno štetnije nego što mislimo

1. Žitne pahuljice i muesli s dodanim šećerima

Žitne pahuljice raznih oblika i boja osobito su privlačne najmlađima, no u ovoj se namirnici nalazi neočekivano puno šećera, a nerijetko i masti i soli. Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se  naravno od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer). Dok su dodaci poput orašastih plodova i suhog voća poželjni jer obogaćuju proizvod vrijednim nutrijentima, dodatak šećera osigurava tek mnoštvo 'praznih kalorija' i umanjuje vrijednost žitnih pahuljica, piše misszdrava.

Stoga, pri odabiru žitarica svakako proučite deklaraciju i provjerite udio šećera. Sadrže li pahuljice više od 30 g šećera na 100 g žitarica izbacite ih iz svoje prehrane. Na deklaraciji provjerite i sastojke – glukozno-fruktozni sirup ili hidrogenirano biljno ulje sastojci su koje je najbolje zaobilaziti u širokom luku.   Za zdravlje  birajte cjelovite žitne pahuljice koje su obogaćene primjerice kacijem, folnom kiselinom ili antioksidansima. 

 | Autor:

2. Voćni jogurti

Istina je da je voćni jogurt dobar izvor proteina i često korisnih bakterija, no oni su i značaj izvor šećera, a često u sastavu nalazimo i nepoželjni glukozno-fruktozni sirup.  Samim time štete našem zdravlju, ali i liniji. Ukoliko se zaželite voćnog jogurta puno je bolja opcija odabrati natur jogurt te mu dodati svježeg voća, primjerice bobičastog voća koje je idealni suputnik u ovoj situaciji. 

3. Sir u listićima

Čest dodatak sendvičima, sir u listićima  je, u stvari, daleko od izvornog sira. Da bi se postiglo svojstvo „rastezljivosti“  i željene topivosti proizvodu se dodaju razni aditivi, a nerijetko se među sastojcima nalaze škrob, biljne masnoće, mlijeko u prahu čak i glukozno-fruktozni sirup. Riječ je o visoko procesiranoj namirnici koju je najbolje izbaciti iz prehrane.

 | Autor: Canva Canva

 4. Neki voćni sokovi

Većina kupovnih sokova ima malo veze sa samim voćem, no problematično može biti i ako sami cijedite sokove.  Cijeđenjem voća se naime gube vlakna, a time sok može negativno utjecati na glikemiju i pridonijeti naglom padu šećera u krvi, a time i osjećaju gladi. To ne znači da trebate posve izbaciti prirodno cijeđene sokove, osobito ako se koristi hladno prešanje u njihovoj pripremi, jer su oni i dalje odličan izvor vitamina i minerala iz voća, no nemojte ih piti samostalno, već uz obrok. 

 | Autor: Canva Canva

5. Bijeli kruh, krumpir i riža

Nije tajna da su bijeli kruh, kao i  bijela riža visoko rafinirane namirnice lišene hranjivih tvari. No, krumpir je cjelovita namirnica, a ipak je na listi namirnica s kojima treba oprezno. Razlog leži u visokom glikemijskom indeksu ovih namirnica što znače da dovode do naglog porasta šećera u krvi, pa zatim naglog pada. Ovo je recept za otežano održavanje stabilne glikemije, a to otežava održavanje linije. 

Biranjem integralnog kruha i riže smanjit će glikemijski indeks, a njih je, kao i krumpir važno jesti u kombinaciji s kvalitetnim izvorom proteina i zdravih masnoća, jer uravnoteženim obrokom smanjujemo negativan učinak namirnica s visokim glikemijskim indeksom.

6. Granola

Granola može biti ukusan dodatak jutarnjem jogurtu ili kaši pa i međuobrok, ali kupovne verzije nerijetko obiluju dodanim šećerima, pa i mastima povećavajući značajno kalorijski unos. Ukoliko se teško odričete hrskavog okusa granole, pripremite je samostalno pažljivo birajući sastojke ili birajte one sa smanjenim udjelom sirupa i šećera. 

 | Autor: Canva Canva


 

Tvoja reakcija?