Ovih šest namirnica ne biste trebali konzumirati za doručak ako želite ostati u formi
MASLAC I TOST
Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno biti nemasni obrok. Trik je pronaći idealnu vrstu masnoće. Maslac sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2.
Ali osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno utjecati na srce i krvne žile te doprinijeti debljanju. To naravno vrijedi, ako ga unosiš u većim količinama, piše miss7zdrava.
SITNE KUKURUZNE I ŽITNE PAHULJICE
Žitarice za doručak su klasik, iako praktične i lagane za pripraviti većina ih sadrži puno dodanih šećera koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na trbuhu.
Istraživanje Cereal flake size influences calorie intake pokazalo je da su pahuljice manje veličine povezane s većim unosom kalorija jer ljudi serviraju manje žitarica kada su one obujmom veće i obrnuto.
PALAČINKE I WAFFLI
Nisu sve palačinke i waffli iste, ovisi od čega su napravljene, ako su od integralnog brašna onda su prihvatljive. Međutim, ako su od bijelog brašna i bogate šećerom to znači da sadrže puno rafiniranih ugljikohidrata zbog kojih ćete već za dva, tri sata biti gladni.
Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana važnih za zdravu probavu.
JOGURT S MALO MASNOĆA
Jogurti i mliječni proizvodi s manjim udjelom masti prilično su čest odabir, ali takvi proizvodi ne sadrži dovoljno proteina i osim toga zbog malog udjela masnoća brzo ćete osjetiti glad.
Istraživanja su pokazala da jogurt s većim postotkom masnoća doprinosi gubitku tjelesne mase.
CIJEĐENI SOK
Prema nekim istraživanjima, većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopće.
Također, ne sadrže gotovo nikakva vlakna. Još je jedan razlog zašto tekući doručak nije adekvatna zamjena za krutu hranu. Mnogi ljudi, ako ne žvaču osjećaju kao da nisu ništa pojeli pa brzo požele pojesti nešto konkretno.
JABUKE, ČEŠNJAK, KRUŠKE, GRAH I BRESKVE
Jabuke, češnjak, kruške, grah i breskve sadrže sve fermentirajuće oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. To su ugljikohidrati na koje su ljudi osjetljivi jer ih je teže probaviti od drugih, što uzrokuje nadutost.
Navedene namirnice ne treba izbjegavati jer sadrže i niz korisnih tvari, ali ih je bolje jesti kasnije u danu kada je probavni sustav aktivniji.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.