Prvi 133 pregleda 10. rujna 2022.

U Zagrebu i Splitu održan Ekotlon: Trčali i skupljali otpad

Igor Soban/PIXSELL

Ekološka trka Ekotlon u organizaciji 24sata i missZdrava okupila je brojne natjecatelje. Ove godine se, osim u Zagrebu, trčalo i u Splitu

Ove subote se na zagrebačkom Bundeku i splitskom Marjanu održala utrka Ekotlon. Ovu jedinstvenu utrku drugu godinu zaredom organizirali su 24sata i missZDRAVA. Cilj nije bio biti prvi nego u vrećicama, koje su natjecatelji dobili u start paketu, donijeti što više sitnog otpada prikupljenog putem. Naime, Ekotlon je najveća ekološka "plogging" utrka, koja za cilj ima podizanje svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju naših prirodnih ljepota, piše 24sata.

"Super je bilo, samo su nam bile teške vrećice, mnogo smo smeća sakupile, rekle su za 24sata iznimno ponosne, Matija (8) i Iva (8), koje su u subotu među prvima stigle do cilja pretrčavši rutu od jednoga kilometra.

 | Autor: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Plogging, odnosno sakupljanje otpada uz džogiranje, švedski je trend koji se proširio svijetom, a koji sve veće značenje dobiva i u Hrvatskoj. Broj od 400 natjecatelja u Zagrebu te više od 150 u Splitu govori koliko se i našim građanima sviđa ovaj oblik rekreacije. Sudjelovali su od najmlađih do najstarijih jer ovdje niti godine niti kondicija nisu bitni. Osim pomaganja našem planetu da diše bez smeća, golema motivacija za sudjelovanje je i to što je utrka humanitarnoga karaktera. Novac prikupljen od kotizacija doniran je judo klubu osoba s invaliditetom Fuji iz Velike Gorice te paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom Grada Splita.

 | Autor: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

"I prošle godine trčali smo na Bundeku, a novost je da smo ove godine i u Splitu, na Marjanu. Hvala svim sponzorima, pokroviteljima i partnerima naše utrke što su se odazvali ovoj našoj akciji", istaknuo je glavni urednik 24sata Ivan Buča.

 

Tvoja reakcija?