Nemojte jesti pržene krumpiriće ili prženu hranu svaki dan, ali ne trebate biti nutricionist da biste to znali. Hrana puna natrija i zasićenih masnoća uzrokuje povišeni kolesterol u kriv, a isto tako i povećava rizik od bolesti srca
Meso i mliječni proizvodi puni su zasićenih masnoća, a peciva i brza hrana sadrže trans masnoće. U današnje vrijeme postoje drugačija razmišljanja o tome što povećava razinu kolesterola u tijelu. Istraživanja su pokazala da kolesterol iz hrane sam po sebi nije štetan i zapravo ne pridonosi povećanju razine kolesterola u tijelu, piše miss7.
Evo pet savjeta koji će vam pomoći da ograničite količinu kolesterola koju jedete kako biste mogli održavati zdravu prehranu.
Težite ravnoteži
Jaja se danas smatraju zdravim izborom hrane, ali unutar određenih granica. Prije su se smatrala lošim izborom, ali jedno istraživanje je pokazalo da je konzumacija do 12 jaja tjedno normalna. Bez obzira na to bitno je u obzir uzeti cjelokupnu prehranu.
Težite ravnoteži jer jaja mogu biti zdrava dok god su u umjerenim količinama!
Umjesto sladoleda odaberite svježe voće
Tijekom vrućih dana sladoled je većini prvi izbor. Sladoled ima više kalorija, nego krafne i hamburer i zato ga ne treba jesti previše. Super zamjena može biti svježe voće koje imalo malo kalorija, a puno je vlaknima, vitaminima i hranjivim tvarima.
Odaberite muffine s malo masnoće
Super izbor za vas ako želite slatki desert s malo masnoće su muffini s mekinjama. Rade se od od cjelovitog pšeničnog brašna koji ima vlakna i puno manje masti, posebno onaj koji u sebi sadrži biljna ulja.
Piletina bez kože
Iako je piletina meso s niskim udjelom masnoća, način na koji se priprema čini veliku razliku. Na primjer, jedan pileći batak s kožom ima više masti i zasićenih masti nego hamburger. Ako ostavite kožu na piletini i pržite ju u dubokom ulju, pretvorit ćete ju u nezdravu hranu koja povećava kolesterol. Kada birate piletinu, odlučite se za piletinu bez kože i preskočite tamno meso.
Grickalice također mogu pridonijeti visokom kolesterolu
Trans masti mogu zdravu hranu pretvoriti u hranu koja podiže kolesterol. Bilo da su pržene, hrskave ili punjene, mnoge stvari koje volimo jesti loše su za razinu kolesterola. Kako biste to izbjegli, čitajte deklaracije proizvoda i izbjegavajte one koji sadrže djelomično hidrogenirano ulje. Manje porcije su također još jedan način da smanjite unos hrane koja može povisiti razinu lošeg kolesterola.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.