Recept se svodi na tri koraka - priprema tijesta, izrada punjenja i slaganje. Rezultat? Neodoljive, slatke empanade od bundeve, spremne za uživanje
TIJESTO
SASTOJCI
- brašno 240 g
- šećer 4 žličica
- prašak za pecivo 1 žličica
- sol 0,50 žličica
- maslac 0,75 šalica
- hladna voda 0,25 šalica
POSTUPAK
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Prstima utrljaj hladni maslac u smjesu dok ne dobiješ teksturu grubog kukuruznog brašna.
- Pospi hladnu vodu po smjesi. Vilicom miješaj dok se ne počne formirati tijesto. Skupi ga u zdjeli, oblikuj u disk, pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat.
- Tijesto možeš napraviti dan ranije. Samo ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku.
PUNJENJE
SASTOJCI
- pire od bundeve 1,50 šalica
- tamni smeđi šećer 6 žlica
- cimet 1,50 žličica
- klinčić u prahu 0,50 žličica
- sol 0,12 žličica
POSTUPAK
- U malom loncu pomiješaj pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, klinčić i sol. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, zatim smanji na srednje laganu i kuhaj, stalno miješajući i stružući dno špatulom, dok smjesa ne postane gusta i nalik na džem, 5 do 7 minuta. Ohladi potpuno.
- Punjenje možeš napraviti dan ranije. Spremi ga u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku.
PREMAZ
SASTOJCI
- brašno
- jaje 1 kom
- hladna voda 1 žlica
- šećer 1 žlica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 190 °C. Obloži dva lima papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto na debljinu od oko 3 mm. Uz pomoć rezača promjera 10 cm izreži krugove. Po potrebi ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok ne dobiješ 18 krugova.
- Na sredinu svakog kruga stavi punu žlicu punjenja. Preklopi na pola da dobiješ polumjesec, a rubove pritisni vilicom ili prstima. Posloži ih na lim i stavi u hladnjak da se dobro ohlade, oko 15 minuta.
- U maloj zdjeli pomiješaj jaje i vodu. Premaži empanade s obje strane, zatim ih pospi šećerom.
- Peci dok ne postanu zlatnosmeđe i čvrste na dodir, oko 20 do 25 minuta. Ohladi ih 5 minuta prije posluživanja, piše miss7.
@finimini.podravka Do posljednjeg čučnja… 💪🏼 Koje fakseve da iduće sučelimo? #finimininoodles #finimini #podravka #faks #challenge @noel ♬ original sound - Fini-Mini
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.