Prvi 77 pregleda 14. prosinca 2025.

Jesenska poslastica: Ukusne empanade s bundevom

canva

Recept se svodi na tri koraka - priprema tijesta, izrada punjenja i slaganje. Rezultat? Neodoljive, slatke empanade od bundeve, spremne za uživanje

TIJESTO

SASTOJCI

  • brašno 240 g
  • šećer 4 žličica
  • prašak za pecivo 1 žličica
  • sol 0,50 žličica
  • maslac 0,75 šalica
  • hladna voda 0,25 šalica

POSTUPAK

  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Prstima utrljaj hladni maslac u smjesu dok ne dobiješ teksturu grubog kukuruznog brašna.
  2. Pospi hladnu vodu po smjesi. Vilicom miješaj dok se ne počne formirati tijesto. Skupi ga u zdjeli, oblikuj u disk, pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat.
  3. Tijesto možeš napraviti dan ranije. Samo ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku.

PUNJENJE

SASTOJCI

  • pire od bundeve 1,50 šalica
  • tamni smeđi šećer 6 žlica
  • cimet 1,50 žličica
  • klinčić u prahu 0,50 žličica
  • sol 0,12 žličica

POSTUPAK

  1. U malom loncu pomiješaj pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, klinčić i sol. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, zatim smanji na srednje laganu i kuhaj, stalno miješajući i stružući dno špatulom, dok smjesa ne postane gusta i nalik na džem, 5 do 7 minuta. Ohladi potpuno.
  2. Punjenje možeš napraviti dan ranije. Spremi ga u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku.

 | Autor: canva canva

PREMAZ

SASTOJCI

  • brašno
  • jaje 1 kom
  • hladna voda 1 žlica
  • šećer 1 žlica

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 190 °C. Obloži dva lima papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto na debljinu od oko 3 mm. Uz pomoć rezača promjera 10 cm izreži krugove. Po potrebi ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok ne dobiješ 18 krugova.
  2. Na sredinu svakog kruga stavi punu žlicu punjenja. Preklopi na pola da dobiješ polumjesec, a rubove pritisni vilicom ili prstima. Posloži ih na lim i stavi u hladnjak da se dobro ohlade, oko 15 minuta.
  3. U maloj zdjeli pomiješaj jaje i vodu. Premaži empanade s obje strane, zatim ih pospi šećerom.
  4. Peci dok ne postanu zlatnosmeđe i čvrste na dodir, oko 20 do 25 minuta. Ohladi ih 5 minuta prije posluživanja, piše miss7.
@finimini.podravka Do posljednjeg čučnja… 💪🏼 Koje fakseve da iduće sučelimo? #finimininoodles #finimini #podravka #faks #challenge @noel ♬ original sound - Fini-Mini

Tvoja reakcija?