Prvi 295 pregleda 07. siječnja 2021.

Dumbović: Vjerojatno ćemo morati evakuirati građane

Sanjin Strukic/PIXSELL

I sinoć se treslo tlo na podrućju Petrinje. Stanovnike Petrinje i okolice pogodio je potres magnitude 5 prema Richteru i tako unio dodatnu nervozu i strah.

U srijedu u 18.01 zabilježen je novi jak potres magnitude 5 prema Richteru s epicentrom u blizini mjesta Strašnik, 48 kilometara od Zagreba. Najavljena je evakuacija centra grada Petrinje u kojem su zgrade već označene za rušenje, piše 24sata.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je za 24sata otkrio kako planiraju evakuirati stanovnike Petrinje:

"Ovaj udar je bio strašan i donosi novu paranoičnu situaciju, bezizlaznu situaciju i stanje neizvjesnosti. Stanje je katastrofalno iz razloga što grad i ostaci grada s ovako uzdrmanim potresom daju do znanja da moramo imati nove sigurnosne mjere. Moramo se distancirati u što većem dijelu. Ovo je poruka, ovo što pada je opasno po život i ta opasnost vreba iza svake zgrade. Epicentar je u blizini Petrinje i ti udari su toliko strašni da moramo dati poruku da idemo na one sigurnosne mjere koje su vezane za život i sve ostalo u gradu Petrinji pogotovo za čovjeka koji danas ide u krevet. Jednostavno je noć provesti teško u nemogućim uvjetima sa strahom i hladnoćom."

Na pitanje novinarke hoće li evakuirati stanovnike, odgovorio je - "Najvjerojatnije!"

 | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

Na terenu su cijelu noć bili HGSS, Crveni križ, vojska, policija, navijači, mehanizacija koja stalno prolazi ulicama, a grad je potpuno prazan. Petrinjci su za 24sata rekli:

"Čuli smo da će biti evakuacija. Mi ne znamo ništa o evakuaciji, u obiteljskoj smo kući i zasad je sve dobro. Samo je dimnjak otišao. Ovaj potres nas je iznenadio. Baš je jako streslo, užas jedan. Nemamo riječi, ovih osam dana nespavanja, stalno neka napetost i nervoza."

Tvoja reakcija?