Prvi 2891 pregleda 06. siječnja 2020.

Ovaj 3D prikaz užasnih požara u Australiji postao je viralan

STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Evo zašto morate pročitati pozadinu iza ovog vizualnog grafikona i što možete učiniti kako biste i sami na neki način pomogli Australiji.

Već par dana internetom se širi ovaj 3D prikaz groznih požara koji već mjesecima haraju Australijom, javlja The Guardian. Iako su mnogi mislili kako se radi o NASA-inoj fotografiji požara iz svemira, zapravo je riječ o 'malo boljem grafu' dobivenom 3D vizualizacijom NASA-inih podataka, objasnio je njezin autor, Anthony Hearsey, na Facebooku.

Javio se autor 3D prikaza

"Nisam mislio da će ovo postati viralno. Molim vas, pročitajte što pišem niže.

Ovo je 3D vizualizacija požara u Australiji. Nije fotografija. Zamislite to kao 'malo ljepši grafikon'. Ova je vizualizacija napravljena prema podacima NASA FIRMS-a dobivenih u razdoblju od 5. prosinca 2019. do 5. siječnja 2020. godine. Ovo što je prikazano su područja koja su dosad izgorjela u požarima. Razmjeri su ponegdje na ovom 3D prikazu malo 'pretjerani' zbog pojačanog efekta sjaja, ali generalno su ovo vizualizirani, točni NASA-ini podaci. Također, imajte na umu da neka od ovih područja više NE GORE i da je ovo samo kompilacija svega što se dosad dogodilo", objasnio je.

Ogromna šteta i izgubljeni životi

Podsjećamo, požari koji haraju Australijom dosad su, prema zadnjim podacima, odnijeli najmanje 24 ljudska života, nekoliko stotina milijuna životinja umrlo je, vatra je potpuno progutala više od 1.300 domova, više od 440 ih je uništeno, a ukupno je izgorjelo gotovo 6 milijuna hektara površine, javlja CNN.

Razlog ovih groznih požara je velika vrućina te sušni uvjeti, koji su, iako uobičajeni za vrijeme australske ljetne sezone, ove godine posebno brutalni, piše CNN. Temperature su proteklih mjeseci dosezale čak do 40 stupnjeva Celzijevih, a jak vjetar dodatno je potaknuo širenje vatre. 

Stručnjaci tvrde kako su klimatske promjene pogoršale intenzitet i povećale opseg prirodnih katastrofa, kao što su požari i poplave. Vremenski su uvjeti iz godine u godinu sve ekstremniji, što uzrokuje raniju pojavu požara u njihovoj sezoni te intenzivnije i brže širenje, objašnjavaju.

Što vi možete učiniti?

Načine na koje i vi možete pomoći ljudima i životinjama u Australiji, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje, pronađite na službenoj stranici WWF Australija.

Zadnji update; pala je kiša

Prema pisanju 24sata, u Australiji je ove nedjelje, nakon dugih pet mjeseci bez padalina, počela padati kiša. Razveselila je sve Australce, a posebno vatrogasce, koji su od sreće i zaplesali i tu svoju sreću podijelili s ljudima na Twitteru.

Tvoja reakcija?